ASN Bank steunt oproep voor MVO-wetgeving in Tweede Kamer

Bron
ASN Bank

Als eerste bank in Nederland is ASN Bank toegetreden tot het Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO), een brede coalitie die zich inzet voor MVO-wetgeving in Nederland. Gisteren pleitte de groep richting de Tweede Kamer voor transparant beleid in het bedrijfsleven, met respect voor mens en milieu. Aanleiding is een debat onder Kamerleden over een nieuwe initiatiefwet voor maatschappelijk en verantwoord ondernemen.

Veel producten die je dagelijks gebruikt, worden geproduceerd in landen aan de andere kant van de wereld. Denk aan de kleding die je draagt, de telefoon die je gebruikt of de koffie die je drinkt. Maar hoe weet je of deze eerlijk geproduceerd zijn? Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die uitgebuit worden of werken onder gevaarlijke werkomstandigheden. Ook het milieu heeft het in de productieketen soms zwaar te verduren.

Irina van der Sluijs, senior adviseur duurzaamheid bij ASN Bank licht toe: “ASN Bank investeert alleen in bedrijven die positief bijdragen aan klimaat, biodiversiteit en mensenrechten. Wij zien dat nog maar een klein deel van de bedrijven die internationaal onderneemt actief beleid heeft om universele standaarden in ketens te handhaven. Denk bijvoorbeeld aan goede arbeidsvoorwaarden voor textielwerkers of de mate waarin ontbossing plaatsvindt. ASN Bank investeert in de koplopers, maar er is meer nodig om tot echte systeemverandering te komen. Dat lukt alleen met wetgeving die een ondergrens stelt en voor een gelijker speelveld zorgt.

Oproep: MVO-wetgeving in Nederland

Een groep van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kerken en wetenschappers, verenigd in het Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO), pleit daarom vandaag voor MVO-wetgeving in Nederland. Ze vinden dat er bindende regels voor bedrijven moeten komen, zodat zij verplicht worden mensen en het milieu te respecteren. ASN Bank steunt het initiatief.

Steeds meer landen wereldwijd introduceren MVO-wetgeving. Zo hebben Frankrijk, Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wetgeving die richting geeft aan MVO-beleid. Ook in Duitsland en Finland werken de regeringen aan een wetsvoorstel.

Als het aan ASN Bank ligt, blijft Nederland niet achter. Irina van der Sluijs: “De Nederlandse regering wil graag Europese wetgeving, alleen duurt het nog jaren voor het zover is. Verandering is nu nodig en Nederlandse wetgeving is sneller te realiseren dan Europees beleid. Bovendien helpt het in de vorming van Europees beleid als Nederland al juridische ervaring heeft op dit gebied.

Foto: ASN Bank

Share Button