VEB: “Stilleggen handel Triodos certificaten pijnlijke zaak voor beleggers”

Bron
VEB

Triodos Bank heeft deze week de handel in haar eigen certificaten stopgezet. Voor beleggers is dit een pijnlijke zaak. ‘Heel pijnlijk’, noemde de VEB bij monde van econoom Jasper Jansen de maatregel woensdag in de Volkskrant. ‘Als je als belegger liquiditeitsproblemen hebt, kun je nu je geld niet terugkrijgen. Het scenario waarvoor wij al vreesden, is zich aan het ontvouwen.’

Het is niet de eerste keer dat de duurzame bank de handel in certificaten opschort. Het gebeurde ook al in maart, tot grote onvrede van beleggers. De VEB kreeg toen nul op het rekest.

Triodos kon toen blijkbaar de grote verkoopdruk in de certificaten niet aan en zoiets lijkt nu weer het geval.

‘Sinds de heropening van de handel in oktober zien we niet genoeg mensen die nieuw instappen,’ zei een woordvoerder van Triodos tegen de Volkskrant. ‘Normaal zijn er aan het einde van het jaar veel kopers, maar dat was nu niet het geval.’

De Triodos-certificaten hebben een beperkt stemrecht en zijn niet op de gewone beurs verhandelbaar. Ze kunnen alleen bij Triodos zelf worden aangeboden. Er zit circa 1,2 miljard euro in deze beleggingsproducten, destijds opgehaald bij een kleine 45 duizend beleggers.

In het persbericht dat dinsdag naar buiten kwam hintte Triodos op extra maatregelen halverwege maart. De bank noemt deze mogelijke maatregelen ‘relevante informatie’ voor investeerders die op het punt staan een beleggingsbeslissing te nemen.

Triodos zegt er direct bij dat het op dit moment nog niet in staat is meer informatie geven en dat is dan ook de reden dat de handel in de certificaten wordt opgeschort.

Het is te verwachten dat de aangekondigde maatregelen beleggers pijn zullen doen. Een van de maatregelen zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat Triodos alleen nog stukken gaat inkopen tegen een korting (in plaats van tegen de ‘net asset value’, de intrinsieke waarde volgens de boeken). Een andere maatregel zou kunnen zijn dat wordt overgestapt van een open end structuur (beleggers handelen met de bank die aandelen kan intrekken en uitgeven) naar een closed end structuur (beleggers handelen alleen met elkaar, het aantal aandelen blijft gelijk).

Dat zou niet de eerste keer zijn. Triodos deed dit namelijk ook met haar vastgoedfonds in 2013. De koers kreeg toen een klap die het nooit meer te boven kwam.

Share Button