Lendahand voegt USD toe aan portfolio

Bron
Lendahand

Lendahand start binnenkort met iets nieuws: er komen nieuwe projecten op het platform die gefinancierd worden in Amerikaanse dollars (USD). Tot nu toe hebben wij met onze partners altijd projecten in euro (EUR) aangeboden. Dankzij investeringsmogelijkheden in USD openen er voor jou als investeerder vele nieuwe deuren.

Lees hier welke valuta’s beschikbaar zijn voor investeringen via Lendahand en hoe het conversieproces precies werkt.

Waarom voegen wij Amerikaanse dollars toe?

De vraag naar USD

De euro bestaat inmiddels 23 jaar, en ook al is het een gezonde munteenheid, het gebruik van de munt is wereldwijd maar een fractie van dat van de 228 jaar oude U.S. Dollar (USD). Van het totale volume van de valutahandel wereldwijd is 85% van de dollar, met dagelijks meer dan 3 miljard aan USD-transacties die buiten de VS plaatsvinden.

Hierdoor zijn sommige landen de dollar zelfs als officiële munteenheid gaan gebruiken, zoals Ecuador. In andere landen is de dollar vaak de officieuze munt en wordt hij op straat gebruikt in plaats van de officiële lokale valuta. Vele opkomende landen behoren tot deze ‘dollarized economies’. Als je in die landen een lening verstrekt in euro’s, dan loopt de leningnemer (de ondernemer) een risico op de euro-dollar wisselkoers.

USD is dus niet alleen de meest gebruikte munteenheid in de wereld, het is ook de populairste valuta onder de ondernemers in de opkomende landen die wij financieren. Meestal zoeken kleine en middelgrote ondernemingen financiering in hetzelfde betaalmiddel als hun inkomsten en uitgaven om problemen met wisselkoersen te vermijden.

Risico’s voor het MKB in opkomende landen

Als de dollar versus de euro minder waard wordt gedurende de looptijd van de lening, dan moet de leningnemer (de ondernemer) meer dollars opzij zetten om de lening af te kunnen lossen. Als de leningnemer een lokaal financieel instituut is, dan zal deze het risico uiteindelijk moeten overdragen aan de eindklant, de kleine ondernemers, of hij zal er op zijn minst een aanvullende toeslag voor vragen.

Gesloten deuren openen

Doordat wij tot nu toe alleen investeringen in euro verstrekken, waren vele kleine en middelgrote ondernemers helaas uitgesloten om te kunnen profiteren van de missie van Lendahand. Gaandeweg ondervonden wij dat deuren gesloten blijven als we alleen euroleningen aanbieden. Veel partijen (vooral in dollarized economieën) geven de voorkeur om ergens anders te lenen, zelfs tegen een iets hogere rente, zolang ze maar in dollars kunnen lenen.

Share Button