Vlerick Business School en ABN AMRO bundelen krachten voor onderzoek naar duurzaam financieren

Bron
ABN AMRO

Vandaag kondigen Vlerick Business School en ABN AMRO in België een nieuw driejarig partnerschap aan. Door te participeren in het Centre for Sustainable Finance van Vlerick ondersteunt ABN AMRO wetenschappelijk onderzoek naar duurzaam financieren. Er wordt vooral gewerkt aan de ontwikkeling van een model om de ESG-prestaties (milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur) van het midden- en kleinbedrijf te meten.

Professor David Veredas, directeur van het centrum: “Wij danken ABN AMRO voor de steun en interesse in ESG-rapportages door het mkb, tegenwoordig een onderwerp van groot belang. De meeste, zo niet alle ESG-rapportagestandaarden zijn opgezet voor grote bedrijven, terwijl de overgrote meerderheid van bedrijven in een land als België juist klein of middelgroot zijn. Met ons onderzoek willen we Belgische ondernemingen helpen om beter over duurzaamheid te rapporteren en zo deze belangrijke dimensie op te nemen in hun strategie.”

Solange Rouschop, CEO van ABN AMRO Private Banking in België: “We verheugen ons zeer op de samenwerking met Vlerick Business School en andere partners op dit grote thema voor onze klanten, onze bank en de samenleving als geheel. Met dit onderzoek helpen we het midden- en kleinbedrijf de  transitie naar duurzaamheid te maken, en dat sluit perfect aan bij onze purpose Banking for better, for generations to come.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door promovendus Dimitrios Kolokas, op 15 januari 2021 door Vlerick Business School uitgeroepen tot Onderzoeker van het Jaar 2020. De vandaag aangekondigde samenwerking is een aanvulling op de bestaande partnerschappen binnen ABN AMRO. Zo verricht Oxford University met steun van ABN AMRO wetenschappelijk onderzoek naar het effect van duurzaamheid op het mkb en op de financiële prestaties en risico’s van deze bedrijven.

Wetenschappelijk onderzoek faciliteren is niet de enige manier waarop ABN AMRO de transitie naar een duurzamere maatschappij ondersteunt. Commercial Banking biedt klanten bijvoorbeeld duurzame financiering, onder andere voor circulaire projecten. Daarnaast krijgen klanten van ABN AMRO die beleggingsadvies en vermogensbeheer afnemen nu ook op kwartaalbasis diepgaand inzicht in de duurzaamheidsimpact van hun beleggingen. Particulieren kunnen via het Global Impact Equity Fund beleggen in bedrijven die financieel rendabel zijn en ook een positieve impact hebben op mens en milieu. Dat kan al met een inleg van 50 euro.

Share Button