Wereldwijde investeerders versnellen ESG-investeringen als reactie op pandemie

Bron
MSCI

De wereldwijde pandemie heeft zowel het belang van ESG-kwesties benadrukt als de ESG-integratie door institutionele beleggers versneld, volgens de respondenten van MSCI’s 2021 Global Institutional Investor Survey, een onderzoek onder 200 vermogensbezitters met activa in totaal ongeveer $ 18 biljoen.

Uit het onderzoek onder staatsinvesteringsfondsen, verzekeraars, schenkingen/stichtingen en pensioenfondsen bleek dat meer dan driekwart (77%) van de beleggers ESG-investeringen “aanzienlijk” of “matig” verhoogde als reactie op COVID-19, waarbij dit cijfer opliep tot 90% voor de grootste instellingen (meer dan $ 200 miljard aan activa).

“De combinatie van klimaatgerelateerde gebeurtenissen, zoals verwoestende bosbranden, overstromingen en droogtes, en een wereldwijde pandemie hebben de paradigmaverschuiving rond ESG en klimaatverandering versneld. Eens een probleem voor ‘groene fondsen’ en zijzakken, zijn ESG en klimaat nu stevig verankerd als kwesties met hoge prioriteit ”, aldus Baer Pettit, President en Chief Operating Officer, MSCI. “2020 markeerde een ingrijpende verschuiving in de manier waarop instellingen beleggen, aangezien veel beleggers hebben ingezien dat veel bedrijven met sterke ecologische, sociale en bestuurlijke praktijken het beter deden tijdens de pandemie.”

Uit de enquête blijkt dat hoewel Amerikaanse beleggers in het verleden lauw waren over ESG, op enkele spraakmakende uitzonderingen na, in 2020 hun opvattingen drastisch verschoven naar die van hun internationale tegenhangers. Van de Amerikaanse respondenten zei 78% dat ze zeiden dat ze de ESG-investeringen aanzienlijk of matig zouden verhogen als reactie op COVID-19, terwijl dat respectievelijk 79% en 68% was in Azië-Pacific en EMEA.

Bij het onderzoeken van toekomstige ESG-investeringen zeiden beleggers dat ze meer nadruk leggen op de ‘S’ in ESG, waarbij meer dan een derde (36%) wil dat ‘sociaal’ een groter deel van de mix zal uitmaken in 2021. Dit stijgt tot 50% en 48% in respectievelijk het VK en de VS, waar respondenten COVID-19 noemden die samenviel met een herbeoordeling van ongelijkheid in de samenleving als een drijvende factor.

Talloze uitdagingen – klimaatverandering het grootste risico

Terwijl institutionele beleggers hun beleggingsprocessen transformeren om de eisen van vandaag te weerspiegelen, staan ​​ze voor een lange lijst van uitdagingen op middellange en lange termijn, met nuances afhankelijk van de grootte, locatie en beleggingsdoelen op lange termijn.

Hoewel de enquête wereldwijde verschillen aan het licht bracht, zijn ESG-uitdagingen voor veel beleggers een topzorg. Bijna een derde (31%) van de institutionele beleggers met meer dan $ 200 miljard aan activa zei dat klimaatrisico’s de grootste impact zullen hebben op de manier waarop de organisatie investeert in de komende drie tot vijf jaar. Dit werd gevolgd door ontwrichtende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie voor bijna een vijfde (19%) van de beleggers, terwijl 14% gelooft dat een toenemende verfijning van ESG-metingen de grootste impact zal hebben. Aan de andere kant zeiden kleinere investeerders (minder dan $ 25 miljard aan activa) dat toenemende regelgeving en marktvolatiliteit de belangrijkste trends zijn die hun investeringen in de komende drie tot vijf jaar zullen beïnvloeden.

Klimaatgegevens staan ​​centraal bij het beheer van wereldwijde risico’s

Vanwege de reeks wereldwijde uitdagingen waarmee beleggers worden geconfronteerd, bleek uit het onderzoek dat respondenten risico als belangrijker beschouwden dan traditionele activaspreiding, waarbij investeerders van elke omvang geloofden dat de diversiteit aan risicobronnen relevanter was dan activaspreiding om uitmuntende beleggingen te bereiken.

Omdat klimaatverandering wordt genoemd als een van de grootste uitdagingen, richten grotere investeerders zich steeds meer op toegang tot en monitoring van de nieuwste klimaatgegevens. Kleinere instellingen bevinden zich echter nog in een vroege fase om klimaatgegevens op te nemen in hun beleggingsstrategieën. Ongeveer 50% van de beleggers met meer dan $ 200 miljard aan activa zei dat ze regelmatig klimaatgegevens gebruiken om risico’s te beheren, vergeleken met slechts 16% van degenen met minder dan $ 25 miljard. Beleggers met meer dan $ 200 miljard aan activa gebruiken ook vier keer zoveel kans om klimaatgegevens regelmatig te gebruiken om investeringsmogelijkheden te identificeren dan beleggers met minder dan $ 25 miljard.

“Institutionele beleggers staan ​​de komende vijf jaar voor veel uitdagingen, wat nog wordt versterkt door het feit dat deze uitdagingen met elkaar samenhangen. Deze onderlinge verbindingen vergroten de complexiteit en vereisen urgentie. De realiteit is dat klimaatverandering verband houdt met een snel veranderende sociale context die op zijn beurt veranderingen in de eisen van investeerders stimuleert, allemaal binnen een zeer dynamische regelgevingsomgeving. Deze trends worden versterkt door technologische innovatie, wat leidt tot aanzienlijke kosten- en tijdsdruk. Simpel gezegd, investeren is nog nooit een complexer ecosysteem geweest ”, concludeerde Pettit.

Download het rapport (op aanvraag)

Share Button