Institutionele beleggers komen in actie: vaccinbeschikbaarheid niet langer vrijblijvend

Een groep van ruim 65 toonaangevende institutionele beleggers roept Covid 19-vaccinproducenten op om snel meer te doen om de wereldwijde beschikbaarheid en toediening van vaccinaties te vergroten. Onder aanvoering van vermogensbeheerder Achmea Investment Management is daartoe een Investor Statement opgesteld. De farmaceuten hebben een brief ontvangen waarin ze wordt gevraagd de wereldwijde beschikbaarheid van vaccins onderdeel te maken van het beloningsbeleid van bestuurders. Beleggers willen ze hiermee afrekenen op hun bijdrage aan de oplossing van dit probleem. 

De groep bestaat, naast Achmea Investment Management, onder andere uit: Aegon, ASN Impact Investors, PGGM, Stichting Pensioenfonds Huisartsen en Candriam. In totaal hebben zich meer dan 65 vermogensbeheerders, pensioenfondsen en verzekeraars bij het initiatief aangesloten. De gehele groep vertegenwoordigt een totaal vermogen van €3000 miljard.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schetst een duidelijk pad

Toegang tot betaalbare vaccinaties wereldwijd is cruciaal om de pandemie te bestrijden, vanuit zowel menselijk als economisch perspectief. De WHO schetst een helder pad:

a. Prioriteer en lever COVAX- en AVAT-contracten met de hoogste urgentie

b. Wees volledig transparant over de productie(-planning) en de geplande en gerealiseerde distributie van COVID-19 vaccins naar lagere lonen landen
c. Treed in overleg met landen met een hoge vaccinatiegraad om wereldwijde leveringen te optimaliseren en vaccins te delen
d. Zorg voor kennisdeling, licensering en productiefaciliteiten om daarmee toekomstige vaccinleveringen betrouwbaar, betaalbaar, beschikbaar en uitgevoerd te krijgen in alle landen

De groep institutionele beleggers onder leiding van Achmea Investment Management roept farmaceuten op om deze WHO-doelstellingen onderdeel te maken van hun beloningsbeleid. Rogier Krens, Chief Investment Officer van Achmea Investment Management zegt daarover: “Alleen samen kunnen we deze pandemie onder controle krijgen. In onze optiek hebben farmaceuten de plicht zich hier maximaal voor in te spannen, en we zien helaas dat dat achterblijft. Daarnaast is de businesscase ook helder: nieuwe varianten zijn bedreigend voor het herstel van wereldwijde economieën”.

Servaas Michielssens, Senior fondsmanager Biotechnology Healthcare bij Candriam voegt hieraan toe: “Als verantwoordelijk belegger geloven we dat innovatie in de gezondheidszorg en geneeskunde van het grootste belang is om de menselijke gezondheid te ondersteunen. Maar om de impact hiervan te optimaliseren, is wereldwijde toegang een vereiste, met name in reactie op een wereldwijde pandemie. Het koppelen van de beloning van bestuurders binnen farmaceutische bedrijven aan redelijke prijzen en distributie is een belangrijke en materiële stap en moet zeker worden beschouwd als relevant buiten de vaccinproducenten.”

Dit Investor Statement is een vervolg op het eerdere statement uit april 2020 waarin farmaceuten werden opgeroepen de handen ineen te slaan en het maximale te doen om de verspreiding van het virus en de gevolgen daarvan tot het uiterste te minimaliseren. Nu de vaccins inmiddels ontwikkeld zijn, concludeert de groep investeerders echter dat de vaccinatiegraad in minder ontwikkelde landen nog te laag is extra stappen van farmaceuten en overheden nodig zijn.

Download de brief (pdf)

Share Button