VPRO Tegenlicht: groen geld

Het investeringsgeld dat over de wereld stroomt, verandert snel van richting. Want inmiddels heeft een derde van alle investeringen al een groene bestemming, en dit percentage blijft naar verwachting de komende jaren doorgroeien. Van windmolens op zee tot duurzame airconditioning en van kleine beleggers tot megapensioenfondsen: Beleggen zonder met het klimaat rekening te houden is verleden tijd. Maar stroomt het geld precies de goede kant op, of zijn de banken en vermogensbeheerders vooral handig ingesprongen op een groene trend? VPRO Tegenlicht kijkt in het hoofd van duurzame investeerders, en zwemt mee in de wassende rivier van de groene investeringen. Waar komt al het groene geld terecht? En is er ook meer rendement te halen, of gaat het om de milieuwinst?

Zoals bij De Clique, de nieuwe onderneming van Fairphone-oprichter Bas van Abel en Anja Cheriakova. Zij halen GFT-afval op bij ondernemingen – die dat gek genoeg niet apart hoeven in te leveren – en maken er nuttige producten van variërend van oesterzwammen tot zeep. Bij Dutch Climate Systems in Meppel zien we hoe kleine, particuliere investeerders zich aaneensloten om een energiezuinige airconditioning groot te maken. Met kleine stapjes probeert het bedrijf deze nieuwe technologie in productie te nemen, en zo het wereldwijde energieverbruik sterk terug te dringen.

Kees Koolen, ondernemer die groot werd met investeringen in Booking.com en Uber, ziet in de huidige groene geldstroom vergelijkingen met de dotcom boom. Want nu de energietransitie op stoom komt, zijn er talloze technische oplossingen nodig om alle wind- en zonne-energie gelijkmatig over ons elektriciteitsnetwerk te verspreiden. Hij investeert in een breed portfolio aan bedrijven en start-ups die allemaal een rol kunnen gaan spelen in deze overgang, en accepteert dat een deel ervan de eindstreep niet gaat halen.

Uit de overwegingen van investeerders ontstaat zo langzaam een beeld van hoe de groene geldstromen zich over de economie verspreiden. Van duurzame energieprojecten die al tegenwoordig als laag risico worden ingeschat, via ondernemingen die aan de achterkant de energietransitie mogelijk maken, tot het durfkapitaal wat zich stort op circulaire bedrijven die afval hergebruiken. Want ook in de groene economie geldt nog steeds de afweging tussen rendement en risico.

Met o.a. Michael Liebreich (oprichter Bloomberg New Energy Finance en investeerder), Jochen Wermuth (impact investeerder Wermuth Asset Management), Kees Koolen (investeerder en CEO Koolen Industries, ex-CEO Booking.com), Alice Ross (journalist Financial Times, auteur van ‘Investing to Save the Planet’), Anja Cheriakova en Bas van Abel (oprichters van De Clique, circulaire bio-reststromen onderneming in Utrecht), Arthur van der Lee (manager Dutch Climate Systems, de ontwikkelaar van de duurzame airco ‘icecube’), Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt (oprichters van verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot in Rotterdam), Jasper Snoek en Jan Willem Nieuwenhuys (duurzame vermogensbeheerders Fair Capital Partners), Robert Rubinstein (Oprichter TBLI, specialist in beleggingen en investeringen met ESG criteria: Environmental, Social en Corporate Governance)

Uitzending: 28 februari, 22:05 uur op NPO 2

Foto: Robert Rubinstein (Oprichter TBLI)

Share Button