Lendahand bereikt mijlpaal: 100 miljoen euro geïnvesteerd

Partner

Crowdfundingplatform Lendahand heeft de mijlpaal van 100 miljoen aan investeringen behaald. Via het Nederlandse platform kunnen particulieren investeren in bedrijven in meer dan dertig opkomende landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het gaat om ambitieuze ondernemers die in hun land via de reguliere wegen lastig aan bedrijfsfinanciering kunnen komen. Met de leningen die Lendahand verstrekt werken ze zelfredzaamheid in de hand, wordt op lokaal niveau werkgelegenheid gefaciliteerd en kunnen opkomende economieën van onderaf aansterken. Naast Nederlandse investeerders hebben ook UK Aid en Virgin Unite de afgelopen jaren via Lendahand geld uitgeleend.

Lendahand heeft als missie om “armoede te bestrijden in opkomende landen door te investeren in mensen en hun bedrijven”. Het crowdfundingplatform biedt in verschillende landen projecten aan in diverse sectoren: schone energie, agricultuur, woningbouw en retail. Koen The, CEO van Lendahand, legt uit: “Ook in landen als Kenia, India of Chili zijn genoeg bevlogen inwoners, die de handen uit de mouwen willen steken en iets willen doen om hun leefomgeving te verbeteren. Maar door bijvoorbeeld inflatie en hoge rentes wordt ondernemen lastig gemaakt. Daar komt Lendahand om de hoek kijken. Ons doel is armoede te bestrijden door lokale bevolking te empoweren. En dat kan dankzij de investeringen van particuliere investeerders.” Via het platform kun je al vanaf vijftig euro investeren in een project. Op die manier creëert Lendahand een manier voor particuliere beleggers om duurzame impact te maken in de wereld en problemen als armoede en ongelijkheid aan te pakken.

Impact dankzij particuliere investeerder

De crowdfunder startte in 2013. Acht jaar verder wordt de mijlpaal van 100 miljoen aan investeringen behaald. Met het geld hebben ondernemers in landen over de hele wereld honderden clean cooking toestellen kunnen maken en duizenden zonnepanelen kunnen installeren. Er zijn lokale handwerkondernemingen opgezet en meerdere supermarkten geopend. Alle investeringen hebben in totaal bijna 9000 banen gecreëerd. Op de vraag hoe Lendahand al zo ver heeft kunnen komen zegt The: “Zonder onze crowd was ons dit nooit gelukt. Onze investeerders zijn ontzettend toegewijd om impact te maken met hun geld.” Lendahand laat zien dat het kapitaal van particuliere investeerders een enorme bijdrage kan leveren in wereldwijde armoedebestrijding en de toegang tot (financiële) basisvoorzieningen. Naast particuliere beleggers hebben ook de Britse overheidsinstelling UK Aid en de Amerikaanse stichting Virgin Unite via Lendahand geïnvesteerd.

Volgende mijlpaal: 1 miljard

De komende jaren wil Lendahand blijven groeien om nog meer bedrijven in opkomende landen het kapitaal te kunnen verstrekken dat zij nodig hebben. De crowdfunder wil – samen met haar investeerders – een nog grotere rol gaan spelen in het oplossen van lastige vraagstukken als armoede, klimaatverandering en genderongelijkheid. The: “100 miljoen euro is heel mooi, maar ik wil graag 1 miljard geïnvesteerd zien voordat mijn tijd bij het bedrijf erop zit. Ik denk dat wij dit kunnen waarmaken.”

Share Button