Belastingvoordeel duurzaam beleggen

Duurzame beleggers komen in aanmerking voor een redelijk belastingvoordeel. Duurzaam beleggen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Over het algemeen zijn duurzame keuzes vaak voordelig. Duurzame energie kan bijvoorbeeld prima goedkope energie zijn en het laten staan van de auto levert een mooie besparing op. Wij vertellen je meer over het belastingvoordeel voor duurzame beleggingen.

Fiscaal voordeel door groene beleggingen

Enkele beleggings- en spaarproducten leveren je fiscaal voordeel op. Dit voordeel bedraagt ten minste 1,29% als je meer vermogen hebt dan het heffingsvrije vermogen. In 2021 is dit een bedrag van €50.000 per persoon. Afhankelijk van de hoogte van het vermogen kan het belastingvoordeel oplopen tot 2,46%. Het fiscale voordeel geldt voor milieuvriendelijke investeringen tot €60.429 per persoon. Voor stellen gaat het om het dubbele bedrag, oftewel €120.858. Het fiscale voordeel valt te splitsen in twee onderdelen. Zo bespaar je op de vermogensrendementsheffing en ontvang je 0,7% heffingskorting. Door via groenproducten te beleggen of te sparen, ontvang je vrijstelling van de vermogensrendementsheffing voor maximaal €60.429. Daar komt bovenop dat je 0,7% heffingskorting krijgt over jouw totale duurzame kapitaal tot een bedrag van €60.429.

Belastingvrij beleggen

Het klinkt interessant om belastingvrij te beleggen. Beleggers moeten zich er echter bewust van zijn dat het beleggen in duurzame fondsen een aantal risico’s en nadelen kent, net als beleggen in andere producten. Zo kan de koers dalen en heb je te maken met transactiekosten. Groene beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel, wat wil zeggen dat de tegoeden niet gegarandeerd zijn. Een groot voordeel is dat groenfondsen het beter hebben gedaan dan aandelen in crisistijd en dus meer hebben opgeleverd. Prestaties uit het verleden zijn echter geen garantie voor de toekomst.

Open of gesloten?

Het kan voorkomen dat bekende groenfondsen gesloten zijn voor nieuwe beleggers. Dit komt doordat het kapitaal dat de banken ophalen voor het grootste deel moet worden geïnvesteerd in duurzame projecten die zijn goedgekeurd. Helaas worden er niet genoeg van dit type groenprojecten aangeboden, waardoor je als nieuwe belegger soms niet kunt investeren via een groenfonds. Als je groen wilt beleggen, raden wij je aan om op de hoogte te blijven door de nieuws-sectie op deze website regelmatig te bekijken. Ook kan je de websites van de aanbieders in de gaten houden. Bekende groenfondsen zijn onder andere het Triodos Groenfonds, ASN Groenprojectenfonds en Groenfonds Regionaal Duurzaam. Het is altijd een optie om duurzaam te beleggen zonder fiscaal voordeel. Zo goed als iedere bank of vermogensbeheerder heeft ten minste één duurzaam fonds in de aanbieding waarin je kunt beleggen. Een andere optie is investeren in duurzame bedrijven of producten.

 

 

 

Share Button