Duurzame boerderij Hoeve Kazan pioniert met natuur inclusieve landbouw en crowdfundt bijna twee ton voor nieuwe stal

De kleinschalige boerderij Hoeve Kazan, midden in het Groene Hart, is een crowdfunding gestart voor de bouw van een duurzame stal. Al twee ton is opgehaald, hiermee is het minimale doelbedrag van de crowdfunding bereikt. Hoeve Kazan wordt in de agrarische sector gezien als voorbeeld op het gebied van kringlooplandbouw en natuur inclusieve landbouw. Een manier van landbouw waardoor de biodiversiteit, de rijkdom aan planten en dieren, toeneemt. Met de crowdfunding wil de boerderij mensen uit de omgeving betrekken en hen de kans geven onderdeel te worden hun missie.

In 2003 zijn ondernemers John en Saskia Joha gestart met hun biologische vleesvee bedrijf in het Groene Hart. Destijds begonnen de ondernemers met vier koeien en vijf schapen. Door de jaren heen is Hoeve Kazan langzaam uitgebouwd tot een kleinschalige boerderij met Limousin koeien, zwartbles schapen, kippen, een boomgaard en een bezoekerf. De boerderij wordt door consumenten, collega-boeren en onderzoekers gezien als voorbeeld voor kringlooplandbouw en natuur inclusieve landbouw: ‘Wij hebben de visie om zoveel mogelijk in harmonie met de natuur en de maatschappij te werken. Onze koeien zorgen voor een prachtig landschap met veel biodiversiteit en duurzaam en gezond vlees dat goed past in een gezond dieet.’, aldus Joha.

Verbinding met de maatschappij

De boeren vinden het heel belangrijk om de verbinding aan te gaan met de omgeving en de consument. De afzet van de boerderij wordt dan ook in eigen hand gehouden en 100% verkocht in de boerderijwinkel op het erf. ‘We voelen echt de urgentie om bezoekers mee te nemen in ons verhaal en onze motivatie om zo mensen te inspireren en te voeden, letterlijk en figuurlijk. Het contact dat we hebben met onze klanten in de boerderijwinkel is hier een belangrijk onderdeel van.’ legt Joha uit. ‘Met de crowdfunding kunnen we de verbinding nog meer aangaan en iedereen die onze missie steunt ook echt onderdeel maken van ons verhaal.’

Crowdfunding voor duurzame stal

Met inmiddels 55 Limousin koeien en 20 zwartebles schapen is de boerderij uit haar jasje gegroeid en is het tijd voor een nieuwe stal. Midden op het erf wordt de nieuwe ronde stal gebouwd. De ronde vorm past bij het natuurlijke kuddegedrag van de gehoornde koeien die het bedrijf houdt. De stal wordt gebouwd van hout in plaats van staal, vanwege het duurzame karakter en krijgt een bezoekersplatform. Zo komt alles samen in de nieuwe stal vertelt Joha: ‘De stal wordt een kroonjuweel op onze idealen. De plek voor gezonde huisvesting van onze koeien, duurzaam gebouwd met oog voor klimaat en bovenal de plek waar we onze idealen kunnen uitdragen aan het publiek’.

Om de stal te bouwen is in totaal zeker 500.000 euro nodig. De helft met een combinatie van financiers en de andere helft met crowdfunding. Met meer dan 100 investeerders is al 200.000 opgehaald. Geïnteresseerden kunnen nog mee investeren t/m 30 september.

Foto: Ondernemers John en Saskia Joha tussen hun Limousin koeien

Share Button