Duurzame fondsen: dit zijn de nominaties voor de IEX Gouden Stier 2021

Bron
IEX

De nominaties voor de IEX Gouden Stier 2021 zijn bekend. In de categorie Duurzame Beleggingsfondsen dingen de volgende vijf producten mee naar de titel Duurzaam Beleggingsfonds van het Jaar.

  • ASN Milieu & Water Fonds
  • BNP Paribas Easy MSCI Europe SRI S-Series 5% Capped
  • Kempen Global Sustainable Equity Fund
  • NN Duurzaam Aandelen Fonds
  • Triodos Fair Share Fund

Duurzame fondsen zijn er niet alleen in verschillende categoriën, van brede aandelenfondsen tot fondsen die heel specifieke duurzame thema’s bespelen, maar ze zijn er ook nog eens in verschillende tinten van duurzaamheid. Sommige fondsen houden het bij het uitsluiten van ‘foute’ bedrijven, andere fondsen streven echt naar duurzame impact van hun beleggingen.

Om recht te doen aan die grote diversiteit hebben we de nominaties onderverdeeld in vier duurzame beleggingscategorieën: wereldwijde aandelenfondsen, een Europees aandelenfonds, een sector/themafonds en een microkredieten-fonds.

Binnen die categorieën blonken deze vijf fondsen de afgelopen jaren uit in consistentie van het rendement, kapitaabescherming, totaalrendement en de mate van duurzaamheid.

Financiële én duurzame prestaties

De keuze van de genomineerden kwam tot stand door de fondsen binnen hun beleggingscategorieën te vergelijken op consistentie, kosten, kapitaalbehoud, (totaal)rendement en de mate van duurzaamheid. Oftewel, we keken naar zowel de financiële prestaties als naar duurzaamheid.

We maakten daarvoor gebruik van de beoordelingsmethodiek Lipper Leaders en de vorig jaar geïntroduceerde ESG-scores van onze datapartner Refinitiv Lipper. Een ander belangrijk criterium is dat alleen fondsen met voldoende verkrijgbaarheid voor particuliere beleggers (op een van de grote retailplatforms of bij grootbanken) in aanmerking komen voor selectie.

De uiteindelijke winnaar van de IEX Gouden Stier wordt begin 2022 gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit diverse specialisten uit de Nederlandse beleggingswereld. Zij beoordelen welke van de vijf partijen in het afgelopen jaar overall de meest onderscheidende prestatie heeft geleverd voor Nederlandse beleggers en de titel Duurzaam Beleggingsfonds van het Jaar mag dragen.

Share Button