Succesvolle podcast Money Matters start derde seizoen

Na twee seizoenen van de podcast ‘Money Matters’ is het derde seizoen van start gegaan. In deze podcast draait het om de vraag hoe geld zo goed mogelijk kan worden ingezet om sociale impact in Nederland te vergroten. In een wereld waarin de kloof tussen arm en rijk steeds harder groeit, groeit ook de vraag naar geld bij goede doelen, sociaal ondernemers en overheidsinstellingen. Ruben Koekoek, medeoprichter van Social Finance NL, praat met politici, investeerders, filantropen, banken, sociaal ondernemers en andere experts over een socialer gefinancierd Nederland. Vandaag is de nieuwste aflevering met Kees Klomp, lector Betekeniseconomie en schrijver van ‘Thrive – grondbeginselen voor een nieuwe economie’, te beluisteren. De podcast wordt geproduceerd door Spraakmaker Media.

Maatschappelijke waarde creëren

Als het ligt aan Ruben Koekoek, medeoprichter van Social Finance NL, is het adagium ‘Money makes the world go round’ toe aan een grondige update: “Ja, geld houdt de wereld nog steeds draaiende. Maar het gesprek zou wat ons betreft veel meer moeten gaan over welke kant al dat geld precies oprolt. Deze week werd bekend dat de economie zich razendsnel herstelt en de coronakrimp van 2020 daarmee is goedgemaakt. Dat is goed nieuws maar tegelijkertijd geloven wij heilig dat economische groei ook gepaard zou moeten gaan met positieve maatschappelijke impact. Sociaal investeren is noodzakelijk voor onze maatschappij omdat dit bijdraagt aan een gelijkwaardiger samenleving. Dit is een complexe puzzel maar vaak ligt de oplossing op het snijvlak van publiek-privaat; beiden zijn nodig zijn om de grote maatschappelijke problemen aan te pakken. Het gesprek over een meer impact gedreven werkwijze en financiering wordt gelukkig steeds vaker en breder gevoerd, een debat waar onze gasten een waardevolle bijdrage aan leveren.”

Leren van pioniers en visionairs

Naast Wouter Bos, Kees Klomp en Jasper Snoek (Fair Capital Partners) zijn ook Mark van Baal (klimaatresolutie Follow This) en Marleen Janssen Groesbeek (lector Sustainable Finance and Accounting, Avans Hogeschool) te gast in het derde seizoen. Ook Els Sweeney-Bindels (Europese Investerings Bank) en Carolien de Bruijn (World Economic Forum) staan al ingepland. In de eerste twee seizoenen van Money Matters schoven al diverse gasten aan bij Ruben en zijn wisselende co-hosts. Zo werd met Marilou van Golstein Brouwers (oud-Triodos), Idriss Nor (DOEN) en Jamy Goewie (Shaping Impact Group) dieper ingegaan op impact investing. Ook lieten oud-politici Wouter Bos, Jeroen Dijsselbloem, Aart de Geus en topambtenaar Bernard ter Haar hun licht schijnen over de rol van publiek-private samenwerkingen bij het financieren van (sociale) impact. Met Michel Scholte (True Price), Sander Heijne (journalist) en Hans Stegeman (Chief Investment Strategist bij Triodos Investment Management) draaide het gesprek om alternatieve en meer toekomstbestendige economische modellen. En ook diverse hoogleraren en onderzoekers, zoals Annemieke Roobeek, Karen Maas en Helen Toxopeus deelden hun visie.

Share Button