Rabobank-klanten kunnen CO2-uitstoot van uitgaven zien in Rabo App

Bron
Rabobank

Vanaf vandaag kunnen 1000 klanten met een Rabo-betaalrekening zien wat de impact is van hun uitgaven op het klimaat. Met Carbon Insights zien klanten in de Rabo App hoeveel CO2-uitstoot elke uitgegeven euro veroorzaakt. Rabobank is de eerste Nederlandse bank die de CO2-uitstoot inzichtelijk maakt op basis van betalingen. Zo wil de bank het bewustzijn rondom klimaatverandering vergroten. Rabobank heeft als ambitie om Carbon Insights na de zomer beschikbaar te maken voor alle particuliere klanten.

Keuzes voor het klimaat

“Een mens maakt iedere dag zo’n 35.000 keuzes. Maar we weten lang niet altijd hoe groen die keuzes zijn. In de supermarkt zie je weliswaar waar de bananen vandaan komen en als je een treinreis boekt, weet je ongeveer hoeveel CO2 je daarmee uitstoot. Maar van veel uitgaven die we doen, weten we niet wat de totale impact is op het klimaat. En dat terwijl het geld dat we uitgeven een belangrijk onderdeel is van de klimaatoplossing. Dat is een gemiste kans, want inzicht is de eerste stap naar het maken van duurzamere keuzes”, aldus Fadoua Ajjaji, Product Manager Carbon Bank Retail bij de Rabo Carbon Bank. De startup binnen Rabobank ontwikkelde Carbon Insights.

“Met Carbon Insights maken we consumenten onderdeel van de oplossing net zoals we dat met duurzaam werkende boeren doen die door koolstofopslag in hun land carbon credits kunnen realiseren. Acht miljoen particuliere klanten kunnen samen ook een verschil maken en de klimaatverandering tegengaan door hun koopgedrag zo aan te passen dat hun carbon footprint vermindert. Door bijvoorbeeld andere, minder carbon intensieve voedselkeuzes te maken ontstaan bovendien meer prikkels in de supermarkt voor duurzamere producten.”, aldus Barbara Baarsma, CEO van de Rabo Carbon Bank.

CO2 inzicht op basis van betalingen

De app verdeelt de uitgaven in diverse bestedingscategorieën, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie. “We weten natuurlijk niet precies wat iemand in de supermarkt koopt, dus de CO2-uitstoot die je ziet is een inschatting. Bij de berekening kijken we naar de betaling, niet naar de kassabon. Wel kunnen klanten in de app aangeven of ze vlees eten en of ze een auto hebben, zodat de berekening nauwkeuriger wordt”, aldus Ajjaji. “Als iedereen bewustere keuzes maakt, is dat goed nieuws voor het klimaat. Door te weten wat de impact van jouw gedrag is op het klimaat, maak je misschien andere keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het minder vaak kopen van nieuwe kleding. Dat is bovendien niet alleen winst voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.” Naast het zien van je CO2-uitstoot krijgen mensen ook tips om duurzame keuzes te maken. Zo krijgen klanten extra informatie, bijvoorbeeld hoeveel kilo CO2 een autorit van Amsterdam naar Parijs is of hoeveel CO2 je uitstoot met 5 minuten douchen. Rabo-klanten kunnen zonder extra kosten en geheel vrijblijvend gebruikmaken van Carbon Insights en kiezen zelf wanneer ze zich in- en uitschrijven.

Alleen toegang tot eigen data

Rabobank ontwikkelde de innovatie feature samen met ecolytiq, een groen fintech bedrijf waar onderzoekers en technische experts samenwerken aan het inzichtelijk maken van de CO2-uitstoot van consumptie. ecolytiq levert de Nederlandse CO2-waarden per euro en bestedingscategorie aan Rabobank. Transparantie is daarbij essentieel, en daarom maakt ecolytiq gebruik van de Open Payment Standard ondersteund door EU-Open Sustainability Registry (EU-OSR). Dit betekent dat wetenschappers, beleidsmakers, bedrijven en consumenten de rekenmethode kunnen bekijken en feedback voor toekomstige verbeteringen kunnen leveren. De privacy van onze klanten is gewaarborgd doordat iedere Rabobank-klant alleen toegang krijgt tot de data van rekeningen waarvan ze rekeninghouder zijn. In een beveiligde en afgesloten omgeving, beheerd door Rabobank, worden de transactiegegevens verwerkt in een model dat de CO2-uitstoot berekent. Uiteraard zal Rabobank dit alleen doen na uitdrukkelijke toestemming van de klant. De gegevens verlaten Rabobank niet en worden niet voor andere doeleinden gebruikt.

Share Button