Waarom investeren in duurzaamheid? DuurzaamInvesteren.nl onderzoekt

Partner

Particulieren kiezen zelf waar zij in beleggen op investeringsplatform DuurzaamInvesteren.nl. Zonnepanelenprojecten in binnen- en buitenland of juist circulair toiletpapier van een succesvolle sociale onderneming. Maar wat is de reden dat ‘DuurzaamInvesteerders’ beleggen, waar letten zij op en welke projecten maken de meeste kans? DuurzaamInvesteren.nl ondervroeg hun investeerders in een recente poll.

Wat levert duurzaam investeren op

Ruim 220 miljoen euro voor verduurzaming, dat hebben de investeerders op DuurzaamInvesteren.nl gerealiseerd. Dankzij deze investeringen is onder andere de energievoorziening groener, vervangen batterijen zware dieselmotoren en komt steeds meer betaalbare grond beschikbaar voor biologisch dynamische landbouw. Waar aanbieders niet bij banken, fondsen of subsidieverstrekkers terecht kunnen, lukt het wel om via particulieren de nodige financiering op te halen.

Wat vinden DuurzaamInvesteerders belangrijk?

Duurzaamheid op 1

Eigenlijk geen verassing, op een platform als DuurzaamInvesteren.nl, hebben investeerders interesse in verduurzaming. DuurzaamInvesteerders hebben zelf duidelijke voorkeuren qua sector, omvang en thema en blijken goed verspreide portefeuilles aan te houden. Zo beoordelen veel DuurzaamInvesteerders per project of het past. De een heeft vooral interesse in en kennis van windenergie of zonneparken, de ander wil juist in zoveel mogelijk verschillende duurzame sectoren beleggen.

Rente en looptijd moeten marktconform zijn

‘Met investeren in duurzaamheid behaal je hoe dan ook winst,’ is een van de reacties uit de poll. Toch moeten rente en looptijd marktconform zijn. Duurzaam Investeren hoeft geen enorme bedragen op te leveren, maar moet wel een verstandige keuze voor het beleggen van het eigen vermogen zijn. Exacte aantallen werden niet genoemd, maar onder deze marktomstandigheden merkt DuurzaamInvesteren.nl dat een minimale rente van 5% en kortere looptijden het beste werkt.

Organisatiestructuur, aflossingsvorm en locatie verduurzaming

DuurzaamInvesteerders denken heel verschillend over andere onderdelen van een aanbieding. Zo let een groot deel van de investeerders specifiek op de aflossingsvorm vanwege de opbouw van de eigen portefeuille, terwijl een andere groep juist de organisatiestructuur van een aanbieder belangrijker vindt. En net zo divers is de houding ten opzichte van waar de verduurzaming plaatsvindt: in Nederland, in het eigen postcode gebied of juist in het buitenland. DuurzaamInvesteerders beoordelen elke aanbieding op basis van de eigen voorkeuren en investeringsbehoeften.

Het allerbelangrijkst is dat DuurzaamInvesteerders echt willen bijdragen aan de duurzame transitie en de aanbieder willen vertrouwen voor zij investeren. Want het uiteindelijke doel is een toekomstbestendige omgeving creëren, dankzij de investeringen. Zoals een DuurzaamInvesteerder zegt: ‘geld wat ik nu investeer voorkomt kosten in de toekomst’.

Share Button