Onderzoek Duurzaam Beleggen Academie wijst uit: ASR is meest duurzame aandeel van Nederland & België

Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar welk beursgenoteerd bedrijf in Nederland en België het meest duurzaam is. De Duurzaam Beleggen Academie heeft dit onderzoek uitgevoerd om tegemoet te komen aan de wens van particuliere beleggers om duurzamer te beleggen. Vandaag, op Duurzame Dinsdag 2022, maakt de Academie bekend dat Verzekeraar ASR Nederland als beste uit het onderzoek naar voren komt. Zij zijn de Duurzaamste Belegging van 2022. De rest van de top 5 is Verzekeraar NN Group op de tweede plek, gevolgd door RELX (voormalig Reed Elsevier), Randstad en ASML. Alle ruim 120 beursfondsen werden in het onderzoek betrokken.

Particuliere beleggers willen duurzamer beleggen. Informatie over welke aandelen duurzaam zijn was nog niet voldoende toegankelijk voor hen. Daarom heeft Duurzaam Beleggen Academie (DBAC) onderzoek uitgevoerd naar het meest duurzame beursgenoteerde bedrijf van Nederland en België. DBAC onderzocht de milieu-impact van bedrijven, de verbetering die ze op het vlak van duurzaam ondernemen hebben doorgevoerd en externe ESG-scores.

Duurzame winnaar ASR

Verzekeraar ASR Nederland kwam als beste uit het onderzoek naar voren omdat zij met haar bedrijfsvoering de minste impact op het milieu heeft, zich het meeste heeft verbeterd in de laatste vijf jaar en de beste ESG (Ecologische impact/Milieu, Sociaal en Goed Ondernemingsbestuur) -score bij de rating agencies heeft. Zo heeft ASR Nederland vanaf 2017 gemeten per miljoen omzet het energieverbruik met 43% gereduceerd, de CO2-uitstoot met 78% verminderd, het waterverbruik met 62% verlaagd, de hoeveelheid afval gereduceerd met 82% en voor 96% gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. Daarbij voert het bedrijf een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering en goed ondernemersbestuur om zowel van de medewerkers als aangesloten klanten tevredener mensen te maken. Met ASR op 1, bestaat de top 5 verder uit verzekeraar NN Group, RELX (voormalig Reed Elsevier), Randstad en ASML.

Duurzaam gedachtengoed

Duurzaam Beleggen Academie brengt de uitkomsten van het onderzoek bewust vandaag uit op Duurzame Dinsdag. 6 September 2022 is de dag dat duurzame plannen aan de regering worden gepresenteerd, vooruitlopend op Prinsjesdag. Loege Schilder: “Wij vinden dat de regering wel wat hulp kan gebruiken bij het verduurzamen van onze samenleving. We moeten goed voor onze aarde zorgen, nu en naar de toekomst. Beleggers kunnen behoorlijk impact maken door te investeren in aandelen van duurzame bedrijven. Niet alleen met financieel rendement voor zichzelf, maar ook met duurzame impact voor een mooiere wereld!”

Over Duurzaam Beleggen Academie

Duurzaam Beleggen Academie ondersteunt beleggers bij het duurzamer en verantwoorder investeren van hun geld door opleidingen, trainingen en coaching. In het dashboard van de Academie worden meer dan 3.000 bedrijven doorlopend geanalyseerd op financiële en duurzame kenmerken. De beste 40 aandelen vormen de duurzame topselectie. De topselectie heeft ruim 70% minder negatieve milieu-impact en een hoge positieve impact op de Sustainable Development Goals.

Klik hier om het rapport aan te vragen.

Share Button