Oneplanetcrowd passeert € 100 miljoen aan impact-investeringen

Oneplanetcrowd, een investeerdersplatform voor duurzame financiering, passeerde deze week de mijlpaal van 100 miljoen euro aan opgehaald kapitaal.

100 miljoen euro voor impact

Dankzij ruim 43.000 investeerders en bijna 300 campagnes passeerde Oneplanetcrowd deze week de grens van 100 miljoen euro aan kapitaal voor duurzame en maatschappelijk ondernemingen en projecten.

Oneplanetcrowd, initiatief van Start Green Capital, is een financieringsplatform dat innovatieve impactondernemers en toekomstgerichte investeerders samenbrengt. Duurzame ondernemers en energieprojecten kunnen via het platform financiering ophalen bij particuliere investeerders. Toekomstgerichte beleggers kunnen direct investeren in innovatieve bedrijven en projecten. Zo maken beleggers ‘dubbel rendement’: financieel én maatschappelijk.

VanMoof, Fairphone en Seepje

Tussen de 300 bedrijven die de afgelopen jaren verantwoordelijk waren voor die 100 miljoen euro, zitten bekende namen zoals VanMoof, Fairphone en Seepje. Momenteel haalt het bedrijf Yoni, dat de femcare-business met rasse schreden aan het veroveren is, groeikapitaal op om de uitbreidingsplannen te financieren. Binnen een week heeft het bedrijf meer dan €650.000 opgehaald. Door een converteerbare lening hebben investeerders de mogelijkheid om binnen drie jaar met korting aandeelhouder te worden van dit snelgroeiende bedrijf.

Naast MKB en scale-ups biedt Oneplanetcrowd ook veel leningen voor duurzame energieprojecten. “Om de energietransitie mogelijk te maken, is er veel meer slagkracht nodig.”, licht directeur Maarten de Jong toe. “Daarom hebben steeds meer zon-, wind en bio-energieprojecten op ons platform.”

Financieel rendement met maatschappelijk en duurzame impact

Duurzame energie is actueler dan ooit. De Jong merkt dan ook dat veel beleggers geïnteresseerd zijn om in dat soort projecten met vast rendement te investeren. Maar ondernemingen hoeven niet per se groen en duurzaam te zijn. Ook ondernemingen met maatschappelijke impact zijn welkom op het Oneplanetcrowd-platform. “Recent hadden we een project voor toekomstbestendig onderwijs,” vertelt De Jong. “En momenteel halen we geld op voor een organisatie die een valpreventie-programma biedt aan ouderen. Vaak is dat een kostenpost voor gemeentes, maar met deze Health Impact Bond kunnen particuliere investeerders dit mogelijk maken met een verwacht nettorendement van 27,4 procent in 6 jaar.

Groei

Terwijl het sentiment onder beleggers wereldwijd door alle onzekerheid sterk negatief is, weet Oneplanetcrowd een sterke groei te realiseren. In 2022 is er al meer opgehaald dan in het hele vorige jaar. Voor dit jaar mikt De Jong dan ook op een bedrag richting de 25 miljoen euro. “Dat is een groei van 50 procent ten opzichte van vorig jaar. Ik denk dat dit wel aantoont dat we op de goede weg zijn.”

Share Button