Wil jij duurzaam beleggen? Wij vertellen je hoe het werkt

Beleggen is natuurlijk van alle tijden. Waar je vandaag de dag gemakkelijk en snel via je mobiel kunt beleggen in bijvoorbeeld Shell, Philips of één van de vele grote Amerikaanse bedrijven zoals Apple of Tesla, is de focus vooral komen te liggen op de duurzame beleggingen. Dit geldt overigens niet alleen voor het beleggen in aandelen, maar ook voor beleggen in vastgoed en allerlei andere zaken waarin jij wilt investeren. Omdat het vooral belangrijk is dat we ons ervan bewust zijn dat de uitstoot van CO2 flink gereduceerd moet worden, is het goed te kijken naar het beleggen in duurzame belegingen. Hoe dit in z’n werk gaat, vertellen we je in dit artikel.

Wat wordt verstaan onder duurzame beleggingen?

Duurzame beleggingen zijn beleggingen die rekening houden met de effecten op het milieu, de samenleving. Deze beleggingen worden gedaan in bedrijven en organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Er zijn verschillende manieren om duurzaam te beleggen, zoals beleggen in bedrijven die zich richten op schone energie, recycling en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zoals Co2. Daarnaast kan men ook beleggen in bedrijven die zich inzetten voor sociale kwesties, zoals diversiteit, arbeidsomstandigheden en mensenrechten.

Hoe werkt het beleggen in duurzame aandelen?

Wil je beleggen in duurzame aandelen? Dan is het raadzaam om eerst te bepalen via welk platform je dit zou willen doen. Via de website https://beleggenapps.nl/ kun je allerlei verschillende beleggings apps met elkaar vergelijken en op basis van je eigen voorkeuren een keuze maken. Bij duurzaam beleggen wordt er gekeken naar bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door zich te richten op schone energie, recycling, duurzame landbouw of het verminderen van de uitstoot van Co2. Andere zaken kunnen betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden van de werknemers, de bescherming van mensenrechten zoals we hebben gezien tijdens het WK voetbal in Qatar.

Duurzame investeringen vaak minder belast

Je kunt natuurlijk investeren in duurzame aandelen, maar wat ook interessant voor ondernemers is, is dat je investeert in je eigen bedrijf door te verduurzamen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor zonnepanelen op het dak van je kantoor of bedrijfshal, bespaar je niet alleen direct op de kosten, maar draag je ook je steentje bij aan een schoner en dus beter milieu. Zoals je ziet zijn er dus meerdere manieren waarop je kunt investeren in duurzaamheid. Daarbij komt ook vaak dat wanneer je geld van een bank wilt lenen voor verduurzaming, deze rentetarieven vaak wat lager liggen, dan wanneer je geld wilt lenen voor andere zaken.

Vermogensbeheer

Veel grote bedrijven kiezen ervoor om hun vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Vooral wanneer je kiest voor het beleggen via een bank, is de kans vrij groot dat je niet hoeft aan te geven dat je duurzaam wilt beleggen. Wat je namelijk ziet, is dat vrijwel de meeste banken een bepaalde policy hebben, waarbij enkel duurzame aandelen worden opgenomen in de portefeuille, zodat je als belegger niet bang hoeft te zijn dat je geld wordt geïnvesteerd in schimmige zaken.

 

Share Button