Hoe rendabel is een investering in zonnepanelen?

Nu men bewuster probeert om te gaan met het milieu en steeds meer op zoek gaat naar groene energieopties worden zonnepanelen steeds populairder. Er zijn meer bedrijven die zich specialiseren in zonne-energie en het wordt steeds gemakkelijker om panelen te laten plaatsen. Daarnaast is ook de overheid zich bewust van de voordelen van deze vorm van energieopwekking. Huishoudens, maar ook bedrijven, worden beloond om zonnepanelen te laten plaatsen. Hierbij wordt een zorgvuldige keuze gemaakt uit het soort zonnepanelen montagesysteem. Maar zijn zonnepanelen daadwerkelijk rendabel? Dat lees je in deze blog,

Salderingsregeling

Als je tegenwoordig zonnepanelen laat plaatsen, ga je gebruik maken van het nieuwe tariefsysteem. Hierbij wordt de energieopwekking gemeten met een digitale meter. Je betaalt daarmee op basis van je werkelijke afname binnen het elektriciteitsnet. Op dit moment geldt er een salderingsregeling in Nederland. Hiermee krijg je evenveel betaald voor je overtollige stroom als wat je betaald voor de afgenomen stroom. Dit gaat veranderen in 2023. De salderingsregeling zal afgebouwd worden om ons meer bewust te maken van ons stroomverbruik. Dit zorgt ervoor dat het langer gaat duren voor je je investering terug hebt. Maar niet getreurd; zonnepanelen zullen zeker nog rendabel zijn.

Geleidelijke afbouw

Maar waarom zijn zonnepanelen dan nog steeds voordelig? Dat komt ten eerste doordat de salderingsregeling slechts geleidelijk afgebouwd zal worden. Pas in 2031 kunnen we er helemaal geen gebruik meer van maken. Je kan tot en met december 2022 zelfs nog optimaal profiteren van salderingsregeling.

Steeds goedkoper

Zonnepanelen worden steeds goedkoper in de aanschaf. Er zijn zoals gezegd meer bedrijven die zich in zonnepanelen specialiseren. Hierdoor is er niet alleen meer kennis over deze groene manier van stroom opwekken, maar ook meer concurrentie vanuit de aanbodzijde. Er worden goedkopere manieren gevonden om materialen te importeren en dat zie je aan de aankoopprijs. Doe er je voordeel mee!

Kwaliteit

Ten derde gaat logischerwijs de kwaliteit van zonnepanelen vooruit. Er worden steeds betere manieren gevonden om zonnepanelen te bouwen, te verstevigen en te plaatsen. De nieuwste modellen gaan tegenwoordig zelfs tot wel 30 jaar mee. Dat betekent dat je er flink lang profijt van zal hebben.

Aanbod energieleveranciers

Nog een voordeel is dat er een hoger aanbod aan energieleveranciers is in Nederland. Hierdoor kan je verschillende leveranciers met elkaar vergelijken. De terugleververgoeding verschilt per leverancier, dus kijk goed hoeveel je bij welke partij terug krijgt.

Hopelijk heeft dit artikel je in laten zien dat zonnepanelen ook het komende decennium rendabel zal zijn. En wees gerust: de overheid zal de aanleg van zonnepanelen vast nog verder stimuleren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ben je overtuigd en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een plat dak? Zie hier opties voor montagemateriaal!

Share Button