Broccoli is het allereerste Nederlandse investeringsplatform voor groene aandelen met de nieuwe Europese crowdfundingvergunning 

Bron
Broccoli

Op 6 juni 2023 heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de ECSP (Europese crowdfunding) vergunning verstrekt aan sharefundingplatform Broccoli. Het groene investeringsplatform is daarmee een erkende financiële instelling geworden en heeft tevens de jongste bestuurder van een financiële instelling in Nederland.

De vergunning betekent voor het groene investeringsplatform een aanzienlijke uitbreiding op het gebied van beleggersbescherming, transparantie, operationele processen en de toezichtrol van de AFM en De Nederlandsche Bank en biedt toegang tot de Europese markt. Broccoli is het eerste en vooralsnog enige investeringsplatform voor aandelen in Nederland dat volledig gericht is op sharefunding en over deze Europese vergunning beschikt.

ECSP-vergunning

De European Crowdfunding Service Provider-vergunning is door de Europese Unie ingesteld om investeerders te beschermen en toezicht te houden op het relatief nieuwe fenomeen van crowdfunddienstverleners.

De lokale financiële autoriteiten, waaronder de AFM, zijn verantwoordelijk voor de toekenning van deze vergunning en het toezicht op het naleven van de eisen voor deze vergunning. Elke crowdfunddienstverlener is verplicht om vanaf 10 november dit jaar eenzelfde ECSP-vergunning te hebben. Wanneer partijen niet over deze vergunning beschikken, opereren zij illegaal.

Aandelen-focus

Co-founder Wouter Hagoort vertelt: ‘Wij hebben bewust gekozen voor een volledige focus op aandelen: sharefunding. Door aandelen van bedrijven te certificeren, maken wij het mogelijk voor zowel professionele als particuliere investeerders om digitaal te investeren in de bedrijven van morgen.’

Wanneer je als ondernemer financiering nodig hebt, praat je met een bank of een investeringsfonds. Maar in een economie waarin álles gericht is op groei, kijken traditionele investeerders vooral naar winstmaximalisatie. Echter, winst zou niet het enige criterium moeten zijn, volgens Broccoli.

Beter voor investeerders én ondernemers

Voor zowel ondernemers als investeerders is de nieuwe vergunning goed nieuws. Investeerders die beleggen via een platform met de ECSP-vergunning, kunnen erop vertrouwen dat het platform voldoet aan de strenge eisen omtrent IT-security, privacy, beleggersbescherming en informatievoorziening. Daarnaast geeft de nieuwe vergunning meer mogelijkheden voor de verhandelbaarheid van de aandelen. Voor ondernemers met een internationale ambitie kunnen vanaf nu, dankzij de nieuwe compliance processen en ontwikkeling binnen de IT-oplossing, investeerders vanuit héél Europa nu gemakkelijk investeren via Broccoli.

Jongste bestuurder van een erkende Nederlandse financiële instelling

Hagoort (25) is enorm verheugd met het verkrijgen van de vergunning. ‘We hebben er hard aan gewerkt afgelopen 16 maanden. Een dergelijke vergunning krijg je – terecht overigens – niet zomaar. Met een geweldig team en een prettige samenwerking met de toezichthouders is het dan nu echt officieel. Zo heeft de aanscherping van ieder denkbaar proces binnen onze organisatie ervoor gezorgd, dat we ontzettend snel geprofessionaliseerd zijn.’

Het verkrijgen van de ECSP-vergunning van de AFM betekent dat het bedrijf een financiële instelling wordt. Hagoort is met de toekenning van deze vergunning aan Broccoli de jongste bestuurder van een Nederlandse financiële instelling.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Co-founder Derrick Neleman (46) vult aan: “We zijn er voor duurzame consumentenmerken in de food, drinks en agri-sector. Want dat is de business die we begrijpen. Daar ligt ons hart. Voor ondernemers is traditionele financiering (via banken) steeds lastiger. Dat heb ik zelf als ondernemer ervaren. Via sharefunding heb ik met mijn bedrijf Neleman in korte tijd bijna 10 miljoen euro opgehaald. Die positieve ervaring wil ik met zo veel mogelijk ondernemers delen. Daarom zijn Wouter en ik Broccoli gestart.”

Over Broccoli

Bij Broccoli vinden we het logisch om te investeren in een duurzame wereld. Daarom mobiliseren we groeikapitaal voor ondernemers die het lef hebben om het écht anders te doen. Voor pioniers die bouwen aan eerlijkere voedselketens, die productieprocessen verduurzamen, voedselverspilling bestrijden en consumenten wereldwijd verder helpen met gezonde en eerlijke voeding.

De wereld groener en gezonder maken, daar gaan we voor bij Broccoli. We brengen ondernemers en investeerders samen. Via ons platform kunnen bedrijven hun aandelenkapitaal inzetten voor gezonde groei en zorgen wij dat rendement en impact samenkomen.

Share Button