Hoe duurzaam is beleggen in bitcoin?

Beleggen in bitcoin en ook allerlei andere crypto is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Veel mensen zien het als een kans om snel geld te verdienen, maar er bestaan ook twijfels over de duurzaamheid van deze digitale valuta. Is beleggen in bitcoin echt zo duurzaam als het lijkt? Het ‘minen’ van deze crypto gebeurt immers door de inzet van enorme rekenkracht, die door middel van computers worden uitgevoerd. Daarom vinden we het belangrijk een dieper in te gaan op de manier waarop bitcoin en ook andere crypto nu eigenlijk worden verkregen en hoe duurzaam dit nu eigenlijk is.

De opkomst van bitcoin

Voordat we ingaan op de duurzaamheid van bitcoin, is het belangrijk om eerst eens te kijken naar hoe deze cryptomunt werkt. Bitcoin werd in 2009 geïntroduceerd door een persoon (of groep) met het pseudoniem ‘Satoshi Nakamoto’. Het unieke aan bitcoin is dat het gebruik maakt van blockchain technologie, wat betekent dat transacties worden vastgelegd in een gedecentraliseerd grootboek. Klinkt allemaal ontzettend ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Aan te raden is dan ook om regelmatig het Bitcoin Nieuws te lezen, zodat je op de hoogte bent en blijft van de laatste ontwikkelingen. Door middel van complexe algoritmen worden nieuwe bitcoins gecreëerd. Dit proces staat bekend als ‘mining’ en vereist enorme rekenkracht. Dit is dan ook meteen het punt duurzaamheid om de hoek kijken.

Energieverbruik en klimaatimpact

Om bitcoins te kunnen minen heb je rekenkracht nodig, dat doen we door middel van krachtige computers, die vrijwel continu blijven draaien. Als we kijken naar het stroomverbruik van deze computers, dan zal het volgens sommigen zelf zo erg moeten zijn, dat het gelijk staat aan het stroomverbruik van een land zoals Nederland of België. De impact op het milieu hiervan is natuurlijk is, helemaal omdat het overgrote deel ook nog eens wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen en dus niet door middel van zonnepanelen of andere verantwoorde manieren. Daarbij komt ook dat het minen van Bitcoin, gaandeweg steeds moeilijk wordt, omdat er maar een maximaal aantal beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat er dus ook meer rekenkracht nodig is en dus andere hardware om hetzelfde resultaat te kunnen behalen.

Zelf beleggen in crypto

We kunnen wel stellen dat de impact van crypto niet altijd even goed is voor het milieu. Toch is en blijft het enorm populair en zien we wel dat veel grote ‘farms’ proberen om de energie die ze gebruiken, zo milieuvriendelijk op te wekken en in het geval dit niet lukt, op een andere manier te compenseren. Wil jij ook graag  beleggen in crypto, dan is het wel belangrijk dat je je goed inleest. Beleggen gaat namelijk niet zonder risico’s, waardoor je dus de kans hebt dat je je inleg of een deel ervan verliest. Beleg dus alleen met  geld dat je kunt missen, zodat je achteraf geen spijt krijgt van je keuze. Het is vervelend dat je straks denkt een enorm vermogen op te bouwen, terwijl je in werkelijkheid hebt geïnvesteerd in een project dat eigenlijk gebakken lucht is.

 

Share Button