StartGreen ondertekent convenant tegen plasticvervuiling

Partner

StartGreen Capital heeft samen met 159 investeerders, banken, verzekeraars en financiële initiatieven uit 29 landen, het Finance Statement on Plastic Pollution ondertekend. Het doel van de verklaring is om de stem van de financiële sector te versterken tijdens de komende onderhandelingsronde in Canada over een verdrag om plasticvervuiling tegen te gaan (INC-4). De verklaring roept overheden op om een ambitieus beleid tegen plasticvervuiling op te stellen en zo de private financiële sector te ondersteunen bij het nemen van maatregelen.

Wereldwijde steun

De 160 ondertekenaars van het Finance Statement on Plastic Pollution komen uit de hele wereld, waaronder 108 organisaties uit Europa, 31 organisaties uit Noord- en Zuid-Amerika, 1 organisatie uit Afrika en 20 organisaties uit Azië. Samen vertegenwoordigen ze 15,5 biljoen dollar aan activa.

Plastic grote vervuiler

Plasticvervuiling is nauw verbonden met klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling. Als het beleid niet wordt gewijzigd, zal plastic in 2050 naar verwachting verantwoordelijk zijn voor 15 procent van de uitstoot van broeikasgassen. De Verklaring legt het verband tussen deze milieukwesties en benadrukt de synergetische voordelen van de aanpak van plasticvervuiling voor het klimaat en voor het behoud en herstel van biodiversiteit.

Verantwoordelijkheid nemen

Financiële instellingen die de verklaring hebben ondertekend, erkennen hun rol in het beperken van de financiële risico’s in verband met plasticvervuiling. Ook spreken ze hun bereidheid uit om de risico’s van plasticvervuiling aan te pakken via de door hun gefinancierde activiteiten en investeringen.

Coenraad de Vries, Managing Partner en medeoprichter StartGreen: ‘We vinden het belangrijk om hierin onze verantwoordelijkheid te nemen door niet alleen zelf klimaatbewust te ondernemen, maar om dat ook van onze portfoliobedrijven te vragen.’

De verklaring is opgesteld door UNEP FI, de Principles for Responsible Investment, Finance for Biodiversity Foundation, de Business Coalition for a Global Plastics Treaty, de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en CDP.

Download de verklaring en de lijst van ondertekenaars.

Share Button