De impact van Fairtrade

Benjamin Koffi Yao is cacaoboer in Ivoorkust. Hij is getrouwd en heeft vijf kinderen, waarvan er vier ondertussen naar school gaan. Eigenlijk is Benjamin al bijna zijn hele leven cacaoboer, want hij is zelf nooit naar school geweest. In totaal heeft hij drie hectare grond, waarvan er één hectare gebruikt wordt voor het verbouwen van cacao. Sinds 2014 is Benjamin lid van Oikocreditpartner Entreprise Coopérative Kimbe (Ecookim), waardoor hij de impact van Fairtrade ontdekte.

Oikocredit en Fairtrade

Ecookim is een fairtradecoöperatie en vertegenwoordigt cacaoboeren in verschillende delen in Ivoorkust. Zij zorgen er voor dat kleine cacaoboeren een groter deel van de winst ontvangen, door cacao rechtstreeks op de internationale cacaomarkten te verkopen. Oikocredit werkt graag samen met partners als fairtradecoöperatie Ecookim, die zich inzetten voor fair trade. Want iedereen moet de mogelijkheid krijgen om een waardig bestaan op te bouwen, waarin duurzaamheid voorop staat. Naast het helpen van boeren om een eerlijke prijs te krijgen voor hun cacao, geeft Ecookim ook trainingen. Boeren leren zo om het beste uit hun gewassen te halen.

Impact

Ook Benjamin heeft veel geleerd tijdens deze training. Zo heeft hij, ondanks dat er weinig regen viel, meer cacao kunnen verbouwen en is hij zelfs van plan om de cacaoplantage nog verder uit te breiden. Daarnaast weet Benjamin nu hoe hij zelf compost van de doppen (het omhulsel) van cacaobonen kan maken.

Benjamin heeft nu een leefbaar inkomen en daardoor kunnen zijn kinderen naar school. Zijn oudste heeft zelfs de middelbare school afgerond en gaat nu studeren. Dit was allemaal niet mogelijk geweest als Benjamin geen lid was geworden van fairtradecoöperatie Ecookim, waardoor hij nu een eerlijke prijs krijgt voor zijn cacaobonen.

Nationale Fairtrade Week

Fairtrade betekent eerlijke handel en zorgt ervoor dat boeren en arbeiders in Afrika, Azië en Latijns-Amerika een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Daarnaast staat Fairtrade voor betere arbeidsomstandigheden. Om het belang van Fairtrade aan te geven, is van zaterdag 30 oktober t/m zondag 7 november de nationale Fairtrade Week. Tijdens deze campagneweek zetten bedrijven, winkels en organisaties zich in voor Fairtrade producten. Maar ook consumenten kunnen zich hiervoor inzetten: want door het kopen van Fairtrade-producten, draag je bij aan een beter leven van cacaoboeren zoals Benjamin Koffi Yao.

Antoinique de Joode, Marketing & Communicatie medewerker bij Oikocredit Nederland

Share Button