Particulieren massaal in groenfondsen, recordinleg van 2 miljard gulden

Bron
NRC

(Uit NRC, 27 januari 2001, Menno Tamminga)

Tienduizenden particuliere spaarders en beleggers hebben in het laatste kwartaal van 2000 samen een recordbedrag van meer dan 2 miljard gulden gestoken in fiscaal voordelige groene spaar- en beleggingsfondsen.
Door deze investeringsexplosie is de totale omvang van de groene spaar- en beleggingsvormen in één kwartaal met bijna tweederde gestegen tot meer dan 5 miljard gulden, zo blijkt uit informatie van de verschillende banken die deze groene financieringen aanbieden.
Groen spaar- en beleggingsgeld kan slechts voor fiscale aftrek in aanmerking komen als het voor tenminste 70 procent in goedgekeurde projecten worden gestoken die het milieu ten goede komen, uiteenlopend van biologische landbouw tot grootschalige duurzame energieprojecten. De groene hausse volgt op een verklaring van staatssecretaris Bos van Financiën die verduidelijkte dat de fiscale begunstiging van groene financieringen in het nieuwe belastingstelsel wordt voortgezet.
De rente die de banken op dit spaargeld betalen is lager dan op gewone spaarrekeningen, maar daar stond tegenover dat de rente-inkomsten niet belast werden.

"Wij vermoeden niet dat de fiscale duidelijkheid van de staatssecretaris dit ontketend heeft, we weten het wel zeker", zegt een woordvoerder van de Triodos Bank, een pionier bij groen beleggen. Onder leiding van de Triodos Bank hebben de banken intensief gelobbied in Den Haag om de gunstige regeling, die eerst afgezwakt zou worden, te behouden. De groene geldmarkt was vorig jaar ingestort door de fiscale onzekerheid. Als gevolg daarvan zaten sommige banken met een tekort aan groen geld, terwijl zij wel financiering voor projecten hadden toegezegd. Groen spaargeld is nu voor iets meer dan een ton vrijgesteld van de nieuwe vermogensrendementsheffing, terwijl ook een extra aftrekpost is gecreëerd. Wie voor 1 januari groen ging sparen was helemaal vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing.

De Rabobank, marktleider in groen sparen, kreeg in het vierde kwartaal 1,4 miljard gulden binnen door de uitgifte van zogeheten Rabo Groen obligaties, die een vaste rente van iets meer dan 3 procent bieden. Postbank en ING Bank trokken respectievelijk 460 miljoen en 170 miljoen aan. Triodos Bank boekte bijna 100 miljoen gulden groei, 50 procent stijging. Het ABN Amro Groenfonds wist bijna 90 miljoen gulden aan te trekken bij beleggers. Het ASN Groenprojectenfonds kreeg er 29 miljoen bij.

Share Button