Duurzame beleggingsfondsen omarmen transparantie

De belangrijkste Nederlandse duurzame beleggingsfondsen worden vanaf dit jaar aanmerkelijk transparanter. Dat wil zeggen dat het voor particuliere beleggers eenvoudig wordt om inzicht te krijgen in de wijze waarop deze fondsen hun beleggingen selecteren en in de samensteling van de portefeuille. Vanaf volgend jaar zullen duurzame fondsen in andere Europese landen waarschijnlijk het Nederlandse voorbeeld gaan volgen.

Een en ander is het gevolg van de Richtlijn Transparantie Duurzame Beleggingsfondsen die door de VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) is opgesteld en die bij de fondsen in vruchtbare aarde is gevallen. De richtlijn is gemaakt in samenspraak met de aanbieders van de duurzame beleggingsfondsen die allen lid zijn van de VBDO.

In 2002 zal de richtlijn getest worden op haar functioneren in de praktijk. Ook zal er in 2002 gewerkt worden aan een waterdichte toetsing ten aanzien van het toepassen van de richtlijn. In 2003 zal de richtlijn vervolgens formeel van start kunnen gaan. Dat neemt niet weg dat dit jaar de meeste fondsen de richtlijn al zullen volgen. De richtlijn is ook in andere Europese landen positief door duurzame beleggingsfondsen ontvangen. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de richtlijn in 2003 door Eurosif (www.eurosif.info) ook in andere grote Europese landen wordt ingevoerd. Eurosif is de Europese koepel van organisaties als de VBDO.

Kenmerken van de richtlijn zijn dat de duurzame beleggingsfondsen onder meer via het jaarverslag, maar ook op verzoek, informatie geven over onder meer de samenstelling van de portefeuille. Dus in welke bedrijven wordt belegd en de omvang van de belegging per onderneming. Ook wordt duidelijk gemaakt waarom ondernemingen uit de portefeuille zijn verwijderd of opgenomen. Tevens geven de fondsen opheldering over welke informatiebronnen en welke onderzoeksmethoden worden gebruikt om te bepalen welke ondernemingen voldoen aan haar duurzaamheidscriteria.

De duurzame beleggingsfondsen die de VBDO-richtlijnen willen gaan volgen zijn in ieder geval:

* ING Duurzaam Rendement Fonds
* Postbank Duurzaam Aandelenfonds
* Alle Meerwaardefondsen van Triodos Bank
* ABN AMRO Duurzame Wereld Fonds
* Robeco Duurzaam Aandelenfonds
* Alle beleggingsfondsen van de ASN Bank en ABF
* Henderson Horizon Global Sustainable Investments Fund

Share Button