Reserves Vlaamse zorgverzekering worden duurzaam belegd

Bron
Envirodesk

Links


De Vlaamse regering wil een voorbeeldrol spelen en zal het geld uit het reservefonds vanaf 1 januari 2003 veilig en duurzaam beleggen. Ze heeft gekozen voor een mix van obligaties en aandelen uit het zogeheten Ethibel-universum.

Wie veel zorg nodig heeft, kan een beroep doen op de Vlaamse zorgverzekering. Kosten die niet door de ziekteverzekering (RIZIV) terugbetaald worden, worden vergoed. Het solidair systeem wordt gedragen door een combinatie van individuele bijdragen van burgers en bijdragen van de Vlaamse overheid.

De ‘dotaties’ van de Vlaamse overheid worden voor het grootste deel in een reservefonds gestort en worden dus in principe niet gebruikt voor de uitbetaling van de maandelijkse vergoedingen. Daarvoor worden de bijdragen van de burgers gebruikt (of extra eenmalige financiële injecties van de overheid).

Nu sparen voor later is nodig

Vandaar dat de Vlaamse regering al sinds 1999 ieder jaar een aanzienlijk bedrag in het reservefonds stort. (in principe 99.157.000 euro per jaar).

De Vlaamse regering wil een voorbeeldrol spelen en zal dit geld vanaf 1 januari 2003 veilig en duurzaam beleggen.

Met een beleggingshorizon tot 2010 is het aangewezen maximaal 25 procent aandelen in portefeuille te hebben en 75 procent obligaties. De Vlaamse overheid speelt het iets voorzichtiger en neemt nu tien procent aandelen.

Ze heeft dus gekozen voor een mix van obligaties (350 miljoen euro) en aandelen (vanaf 1 april 2003 38 miljoen euro) uit het zogeheten Ethibel-universum, in de mate dat Ethibel verder uitbreidt met grote marktkapitalisaties en een universum dat meer evenwichtig gespreid is tussen de sectoren. In de mate dat het Ethibel-universum verder uitbreidt kunnen ook de dotaties voor 2003 en 2004 (39.268.000 euro) duurzaam belegd worden in aandelen uit het Ethibel-universum.

Het duurzaam beleggen is op dit ogenblik volop in opmars. Zo werd recent de Ethibel Sustainability Index (ESI) gelanceerd, die onder meer bedoeld is voor institutionele beleggers zoals het Vlaams Zorgfonds. Momenteel bestaat de ESI-index uit 154 ondernemingen, maar tegen het einde van volgend jaar zouden er 250 duurzame bedrijven opgenomen zijn. Er zijn nu drie Belgische bedrijven in de index opgenomen: Bekaert, Colruyt en Dexia.

Share Button