AEX-bedrijven worden duurzamer

AEX-bedrijven worden duurzamer

Versatel en Wolters Kluwer doen nagenoeg niets aan duurzaam ondernemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Dutch Sustainability Research (DSR) dat vandaag uitkomt. Beide bedrijven lopen zo het gevaar minder makkelijk een beroep te kunnen doen op de kapitaalmarkt, omdat ook niet-duurzame, traditionele beleggers steeds meer niet-financiële risico’s laten meewegen.

Philips en Reed Elsevier zijn, net als vorig jaar, nummer een en twee van alle AEX-ondernemingen die goed scoren op het gebied van duurzaamheid.

DSR heeft ook gekeken naar de duurzaamheidsprestaties in Europees verband en daaruit blijkt dat Nederlandse ondernemingen op de derde plaats staan. Britse ondernemingen staan op een, gevolgd door Scandinavische bedrijven. Het Zwitserse bedrijfsleven dat in 2004 nog op twee stond, is gezakt naar een vijfde plaats. Belgische bedrijven scoren het slechts op duurzaamheidsgebied.

Opvallend

Marcel Jeucken, hoofd Institutionele Relaties bij DSR , vindt het ‘opvallend dat 17 van de AEX-bedrijven (excl. P&O Nedlloyd ) beter scoren dan het gemiddelde van de Europese bedrijfstak waartoe zij behoren. Dit grote aantal laat zien dat Nederlandse bedrijven in Europees perspectief goed presteren.’

Bedrijven die dat niet doen zijn, naast Versatel en Wolters Kluwer, SBM Offshore en Vedior .’ In dit rijtje hoort ook Hagemeyer , maar in vergelijking tot vorig jaar heeft de handelsonderneming een enorme sprong vooruit gemaakt. Ook Getronics is duurzamer of liever gezegd ethischer geworden. Beide bedrijven hebben in 2004 ‘business principles’ (Hagemeyer) en ‘management charter’ (Getronics) geïntroduceerd.

Grootste dalers zijn Shell en Ahold . Bij Shell komt dat door een slechtere score op ‘bedrijfsethiek’. Ahold doet het slechter op ‘leveranciers’.

Thema’s

Dat Philips het hoogst scoort, wil niet zeggen dat het 100% duurzaam is. Maar het scoort wel als enige in de top bij vijf van de zeven gemeten duurzaamheidsthema’s: bedrijfsethiek, samenleving, werknemers, leveranciers, milieu, corporate governance en klanten. Philips doet het slechter dan vorig jaar, maar dit komt mede doordat zijn Europese concurrenten beter zijn gaan presteren

DSR gebruikt de zogenoemde ‘best in class’-methode. Dat betekent dat de prestaties van de AEX-fondsen worden vergeleken met het gemiddelde van hun eigen bedrijfstak in Europa.

Tevens wordt rekening gehouden met het gewicht van de thema’s. Zo weegt milieu zwaarder in de energiesector dan bij bijvoorbeeld financiële bedrijven. De score van Philips ligt 45% hoger dan het gemiddelde van de consumentengoederensector.

Nummer twee, uitgever Reed Elsevier scoort bijna 40% hoger dan het Europese gemiddelde. Het gemiddelde van concurrent VNU ligt een paar procent onder het gemiddelde, terwijl Wolters Kluwer daar ruim 40% onder zit.

Struisvogels

DSR, een initiatief van PGGM, MeesPierson en Triodos Bank, brengt nu voor het derde jaar achtereen een rapport uit over de duurzaamheidsprestaties van grote beursgenoteerde ondernemingen. Jeucken: ‘We hebben de score van een AEX-bedrijf vergeleken met die van haar respectievelijke Europese bedrijfstakgemiddelde en vervolgens vier clusters onderscheiden, te weten: hoogvliegers, laagvliegers, trekvogels en struisvogels.

Struisvogels zijn die AEX-bedrijven die een lage absolute totaalscore kennen terwijl de bedrijfstak waarin zij opereren in vergelijking met andere bedrijfstakken zeer hoog scoort. Voorbeelden van struisvogels zijn Numico en Versatel. In een sector waar al veel op duurzaamheid gelet wordt, is achterlopen gevaarlijk omdat het tot reputatieschade kan leiden.’ En dat maakt een beursonds onaantrekkelijker voor beleggers.

Share Button