Triodos-Doen gaat investeren in microfinanciering in Argentinië

Triodos-Doen, een van de fondsen onder management van Triodos Bank, gaat USD 750.000 investeren in Argentina Microfinanzas S.A., een microfinancieringsorganisatie in Mendoza, Argentinië. Dit maakte Marilou van Golstein Brouwers, directeur Internationale Fondsen bij Triodos Bank vandaag bekend na afloop van haar reis door Latijns-Amerika.

Marilou van Golstein Brouwers was in Argentinië en Brazilië samen met HKH Prinses Máxima en Diederik Laman Trip als Adviseur van de Verenigde Naties voor het Jaar van Microkrediet. In Buenos Aires heeft Marilou van Golstein Brouwers de laatste afrondende gesprekken gevoerd met Marcelo Miniati, algemeen directeur en Rolando Barrios, operationeel directeur van Argentina Microfinanzas.
rgentina Microfinanzas S.A. (AMSA) is in 2004 begonnen als microfinancieringsorganisatie in Mendoza (in het Westen van Argentinië) en heeft momenteel een portefeuille van ongeveer ARP 800,000 met bijna 500 kredieten. Sinds de start is er voor een bedrag van ARP 2,7 miljoen krediet uitgekeerd aan 1.400 klanten.

Marilou van Golstein Brouwers: ‘In Argentinië zijn miljoenen micro-ondernemers die nu nog nauwelijks toegang hebben tot financiele dienstverlening. De markt voor microfinanciering begint daar net op gang te komen. Wij verwachten dat deze voor Argentinië nieuwe sector de komende jaren een sterke groei zal doormaken.’
Triodos-Doen zal in eerste instantie een converteerbare lening verstrekken, die later omgezet kan worden in aandelen. Voor AMSA is deze investering in het eigen vermogen belangrijk om een verdere groei te kunnen realiseren. Gezien de grote vraag in de markt naar microkredieten in Argentinië is de verwachting dat AMSA de komende jaren een zeer sterke groei zal kunnen doormaken.

Triodos Bank is pionier in duurzaam bankieren en al meer dan 10 jaar actief met financiering van microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden. Marilou van Golstein Brouwers (1958) beheert drie fondsen die gezamenlijk EUR 60 miljoen hebben geïnvesteerd in ruim 50 microfinancieringsinstellingen, actief in meer dan 25 landen. Hiermee is Triodos wereldwijd een van de grootste private investeerders in deze nieuwe sector. Triodos-Doen Fonds is in 1994 opgericht als samenwerkingsverband tussen Stichting DOEN en Triodos Bank. Naast de financiële middelen van Stichting DOEN via de Nationale Postcode Loterij, brengt Triodos Bank ook haar unieke bancaire kennis en ervaring in als gespecialiseerde duurzame bank. Als betrokken aandeelhouder zit Triodos in het bestuur van een groot aantal microfinancieringsinstellingen en bepaalt zodoende mede het beleid van deze banken.
Toonaangevende microfinancieringsbanken waarvan Triodos mede-aandeelhouder is, zijn: Acleda Bank in Cambodja, Akiba Commercial Bank in Tanzania, K-Rep Bank in Kenia, Centenary Rural Development Bank in Uganda, Basix in India, Findesa in Nicaragua, Mibanco in Peru, FFP FIE in Bolivia en Banco Solidario in Ecuador.

Share Button