VBDO viert verjaardag met nieuw speerpunt

Bron
VBDO

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) viert 2 februari 2006 haar tiende verjaardag met het lustrumevenement ‘Show your Colour’. De VBDO, dé luis in de pels van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zal op het congres een nieuw speerpunt lanceren: de komende jaren zal de vereniging ook meer aandacht gaan vragen voor verantwoord ketenbeheer bij bedrijven.

Veel consumenten hebben het misschien niet in de gaten, maar de prijs van een koffiezetapparaat van Philips wordt bijvoorbeeld voor 66% door de toeleveranciers bepaalt. Voor een pilsje van Heineken betaal je 60% aan leveranciers en ook van de prijs van een Magnum ijsje gaat 50% naar de leveranciers van Unilever. Voor consumenten die geen producten willen kopen waar kinderarbeid of niet duurzame palmolie aan te pas is gekomen is het dus belangrijk dat deze bedrijven daar bij hun leveranciers op toe zien. Het zelfde geldt voor particulieren die duurzaam willen beleggen.

De afgelopen tien jaar hamerde de VBDO als eerste bij het bedrijfsleven vooral op het vergroten van de transparantie wat betreft milieu- en sociale prestaties. De VBDO zoekt bedrijven op om duidelijk te maken dat het vooral ook in het eigen belang is over deze onderwerpen helder verslag te doen. De missie is aangeslagen: inmiddels brengt de helft van de vijftig grote beursgenoteerde bedrijven jaarlijks een duurzaamheidsverslag uit.

Op dezelfde wijze wil de VBDO de komende jaren het bedrijfsleven gaan aanspreken op het ketenbeheer. ‘Bij de eigen vestigingen klopt het misschien allemaal wel, maar hoe zit het bij uw vele toeleveranciers in binnen- en buitenland?,’ wordt de nieuwe vraag. Bij veel grote bedrijven komt al meer dan de helft van de productie van leveranciers, het onderwerp ‘ketenbeheer’ wordt dus van steeds groter belang, ook voor de consument die graag een duurzaam product koopt.

Op het lustrumevenement zijn alle belanghebbenden uitgenodigd ‘om kleur te bekennen’ op het gebied van verantwoord ketenbeheer. Met als belangrijkste spreker Jonathan Lash, directeur van het World Resources Institute (WRI) in Washington DC. Lash wordt door Treasury and Risk Management magazine genoemd als één van de honderd meest invloedrijke mensen in de financiële wereld en hij komt exclusief voor het VBDO-evenement naar Nederland. Zijn speech zal vooral gaan over de kansen en risico’s met betrekking tot duurzaamheid die van invloed zijn op onder andere aandeelhouders en de leveranciersketen.

DE VBDO heeft inmiddels een Verantwoord Ketenbeheer Benchmark ontwikkeld, een instrument waarmee de duurzaamheid van de productieketen bij beursgenoteerde bedrijven kan worden getoetst. Tijdens ‘Show your Colour’ wordt het startsein gegeven voor deze Benchmark. Vanaf 2 februari kunnen de bedrijven gaan strijden voor de aan de Benchmark gekoppelde ‘VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award’. Ter inleiding op deze Award geeft de Directeur Generaal Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de heer Ruud Treffers, een speech over ketenbeheer.

Share Button