Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wint internationale prijs voor baanbrekende financiering

Bron
FMO

De internationale financiële pers heeft een financiering van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO uitgeroepen tot meest innovatieve en baanbrekende markttransactie van 2006. Het gaat om de eerste securitisatie van microkrediet ter wereld. Met deze innovatieve investering creëert FMO samen met BRAC, een van de grootste microfinancieringsinstelling ter wereld en met een aantal andere internationale partners kansen voor een groot aantal kleine ondernemers in Bangladesh. De transactie, die in lokale valuta wordt uitgevoerd, heeft een volume van USD 180 miljoen. BRAC is een vergelijkbare organisatie als de Grameen Bank van nobelprijswinnaar Yunus. BRAC is naast Bangladesh met 5 miljoen microfinancieringsklanten ook actief in Sri Lanka, Afghanistan en recent in Afrika.

CEO Arthur Arnold van FMO: "FMO is trots om deze prijs in ontvangst te nemen. Met deze financiering hebben we een heel nieuw product kunnen introduceren. Voor veel aankomende en veelbelovende ondernemers in Bangladesh betekent dit een verlegging van hun huidige economische grenzen. Het is de eerste microfinance-securitisatie in het land en in de plaatselijke munt." De prijs wordt uitgereikt in Hong Kong op 5 februari.

De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) is de internationale ontwikkelingsbank van Nederland. FMO investeert risicokapitaal in ondernemingen en financiële instellingen in ontwikkelingslanden. De investeringsportefeuille van FMO bedraagt EUR 2,4 miljard, waarmee FMO een van de grootste bilaterale ontwikkelingsbanken ter wereld is. Mede dankzij haar banden met de Nederlandse overheid kan FMO risico’s nemen die commerciële banken niet – of nog niet – bereid zijn te nemen. Missie van FMO: het scheppen van goed florerende ondernemingen die als motor voor duurzame groei in hun land kunnen fungeren.

Share Button