Groenfinanciering maakt forse energiebesparing woningen mogelijk

Woningcorporatie Wooninvest heeft als eerste corporatie een groenverklaring ontvangen van het ministerie van VROM en Financiën. Zij kregen de groenverklaring voor een renovatieproject waarbij 81 woningen van het laagste energielabel G grondig worden gerenoveerd met als uitkomst een A of B-label.

De nieuwe Regeling Groenprojecten is dit jaar gewijzigd. Na de wijziging is het nu ook voor corporaties met een beroep op de regeling bestaande woningen veel energiezuiniger te maken.

Groen Beleggen (Regeling groenprojecten 2010) is een goedkope leenfaciliteit voor projecten die goed zijn voor natuur en milieu. Via de regeling kunnen projecten een groenverklaring krijgen, waarmee ze in aanmerking komen voor een lening met een lage rente. Als woningcorporaties of particuliere woningbezitters hun huis veel energiezuiniger maken of duurzame energiebronnen kunnen ze gebruik maken van deze regeling. Ook nieuwbouw van utiliteitsbouw of herbestemming van kantoorpanden komen in aanmerking.

WoonInvest, ontwikkelaar van zowel renovatie als nieuwbouwprojecten voor onder andere de sociale huurmarkt, heeft verschillende maatregelen getroffen om de woningen zo energiezuinig te maken. Dat is ook goed voor het comfort en de duurzaamheid. De energiebesparende maatregelen die worden toegepast, zoals isolatie van dak, buitengevel en vloeren, het aanbrengen van HR++glas en kunststof- dan wel FSC-gecertificeerd hardhouten kozijnen, enz., leiden tot een verbetering van de EnergieIndex met 50% per woning en een forse reductie van het gasverbruik en de CO2-uitstoot.

De eisen voor duurzaam bouwen en verbouwen zijn in de onlangs gepubliceerde regeling (maart 2010) vereenvoudigd. Hiermee wil het kabinet energiebesparing en het gebruik van duurzame materialen in de bouw stimuleren. Wooninvest is de eerste woningbouwcorporatie die gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheden. Andere corporaties onderzoeken de mogelijkheden ook.

Share Button