Nederlandse financiële instellingen investeren in kernwapenproducenten

De Nederlandse bedrijven AEGON, ING en het Unilever Pensioenfonds Progress investeren samen meer dan 1 miljard dollar in producenten van kernwapens. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde wereldwijde onderzoek Don’t Bank on the Bomb.

Dit eerste wereldwijde onderzoek naar investeringen in kernwapenproducenten is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo in opdracht van de internationale anti-kernwapencampagne ICAN, waar IKV Pax Christi lid van is.

Het onderzoek brengt de aandeelhouders van negentien grote bedrijven in kaart die betrokken zijn bij productie, onderhoud en modernisering van de kernwapenarsenalen van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en India. Hier rolde een lijst uit van ruim driehonderd banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen met een aandeel van minimaal 0,5% in deze bedrijven. Het onderzoek laat zien dat investeerders vanuit de hele wereld, waaronder Nederland, indirect betrokken zijn bij de productie van en onderhoud aan kernwapens.

Ook het Nederlandse defensie- en aviatisch bedrijf EADS is meegenomen in het onderzoek. EADS produceert en pleegt onderhoud aan kernwapens voor Franse onderzeeërs, en maakt deel uit van een samenwerkingsverband van bedrijven dat kernraketten bouwt voor de Franse luchtmacht.

Over ICAN
De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) is een wereldwijde anti-kernwapencampagne met deelnemende organisaties in meer dan 60 landen. IKV Pax Christi coördineert de Nederlandse ICAN-tak.

Share Button