Amsterdam roept ABP op te stoppen met investeren in kolen, olie en gas

Amsterdam zet pensioenfonds ABP onder druk om hun investeringen in de fossiele industrie te beëindigen, om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen. In een brief aan het ABP bestuur schrijft burgemeester Eberhard van der Laan: “Indien het ABP niet binnen een redelijke termijn de beleggingen in fossiele industrie beëindigt, brengt dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar.” Hij maakt duidelijk dat hij deze oproep doet als reactie op een brief van het burgerinitiatief Amsterdam Fossielvrij.

Sven Jense, initiatiefnemer Amsterdam Fossielvrij, is positief over deze stappen. “Het verbreken van de financiële banden met de fossiele industrie maakt onze stad en onze pensioenen toekomstbestendig. Maar we moeten ook een ambitieuze termijn stellen, ook voor de transitie van onze fossiele haven. Wij willen niet dat onze stad aan klimaatverandering verdient.”

Internationale beweging

De oproep van Amsterdam komt op het moment dat een groeiende groep wereldsteden hun fossiele belangen afstoot: Stockholm, Seattle, Melbourne, Oslo en Berlijn hebben zich gecommitteerd fossielvrij te worden. De Duitse hoofdstad besloot eind juni om al zijn financiële belangen in de fossiele brandstof industrie – met name pensioengeld – te divesteren. Ook de EU heeft recent afgesproken dat Europese pensioenfondsen de risico’s van stranded assets als gevolg van klimaatwetgeving moeten onderzoeken en open moeten zijn over hoe zij dat doen.

Amsterdam Fossielvrij

Burgerbeweging Amsterdam Fossielvrij vroeg een jaar geleden de Gemeente haar banden met de fossiele brandstof industrie te onderzoeken en verbreken. Er loopt inmiddels een onderzoek naar fossiele beleggingen. Maar ook vraagt de burgerbeweging om fossiele brandstof activiteiten af te bouwen in de haven. Door de inkomsten uit de grootste benzinehaven ter wereld en tweede kolenhaven van Europa is Amsterdam medeplichtig aan destructieve klimaatverandering en worden publieke middelen blootgesteld aan hoge financiële risico’s.

Gedeelde zorgen

Amsterdam staat in zijn vraag aan ABP niet alleen. De stad sluit zich aan bij een oproep van meer dan 12.000 ambtenaren, docenten, militairen en andere ABP-deelnemers, die vorig jaar bij hun pensioenfonds op aandrongen om fossiele beleggingen zo snel mogelijk af te bouwen. Ook De Nederlandse Bank waarschuwde eerder dit jaar voor de gevaren van een carbon bubble voor de financiële sector.

Share Button