Klanten van Triodos Bank en ASN Bank zijn het meest tevreden over hun eigen bank

Klanten van Triodos Bank en ASN Bank zijn het meest tevreden over hun eigen bank, maar hebben een uitzonderlijk laag vertrouwen in de financiële sector als geheel. Dit blijkt uit de ‘Vertrouwensmonitor Banken’ die de Nederlandse Vereniging van Banken heeft gepubliceerd. Triodos Bank scoort bij zijn eigen klanten op vertrouwen een 4,0 (op een schaal van vijf) en ASN Bank een 3,8. De klanten van deze duurzame banken hebben echter totaal geen vertrouwen in de sector als geheel: die scoort respectievelijk een 2,4 en een 2,5.

Het vertrouwen van alle klanten in de banksector bleef gelijk op 2,8 en is daarmee nog steeds laag. Klanten hebben meer vertrouwen in hun eigen bank dan in banken in het algemeen. Wel stijgen banken in de waardering van de AFM in de mate waarin zij het klantbelang centraal stellen. Op het gebied van hypotheken, sparen, beleggen en betalen nam deze score toe. Binnen het terrein van consumptief krediet (lenen) is de score echter gemiddeld gedaald. De cijfers variëren per bank.

De vertrouwenscijfers in deze tweede uitgave vertonen op grote lijnen een constant beeld. Dat is opvallend omdat banken qua dienstverlening op de meeste onderdelen beter scoren dan vorig jaar. Ook dit jaar is het vertrouwen in de eigen bank gemiddeld een stuk hoger dan in de sector. Uit het onderzoek blijkt dat banken qua vertrouwen een middenpositie innemen vergeleken met andere sectoren zoals de wetenschap, de overheid en de gezondheidszorg.

Uit het onderzoek komt naar voren dat consumenten banken vertrouwen, omdat ze vinden dat banken betrouwbaar zijn en ze goede ervaringen hebben gehad met hun bank. Consumenten die weinig vertrouwen hebben, geven veelal aan dat zij vinden dat banken hun eigen belang eerst dienen. Ook het beloningsbeleid en de lage spaarrente worden genoemd. Consumenten geven aan dat ‘open en eerlijk zijn’ de grootste invloed heeft op het vertrouwen in banken.

Download het rapport (pdf)

Foto: Rens de Jong (dagvoorzitter), Rien Nagel (Rabobank), Pierre Huurman (Achmea Bank) en Jeroen Dijst (SNS) in discussie tijdens de presentatie van de Vertrouwensmonitor banken

Share Button