Wijffels wil snelle terugkeer Nationale Investeringsbank

Bron
P+

Herman Wijffels wil dat de Nationale Investeringsbank snel opnieuw wordt opgericht. Dit om het ‘nationale project circulaire economie’ te financieren, dat vele kabinetsperiodes zal overstijgen. Hij zei dit bij zijn afscheid als hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Zijn voorstel: “In Nederland hadden we ooit een Nationale Investeringsbank. Die is echter in de privatiseringsgolf naar de markt gegaan. Nu ligt er een voorstel om via samenvoeging van de BNG, de Waterschapsbank, FMO en de financieringsregelingen van EZ, een nieuwe nationale investeringsbank op te richten. Snel doen zou ik zeggen. Dat past helemaal in de parallel die ik eerder trok met de periode van de industrialisatie.”

Lees het volledige artikel op P+

Download de volledige tekst van de afscheidsrede (pdf)

Share Button