Grote investeerders en verzekeraars roepen G20 op om subsidies op fossiele brandstoffen te beëindigen voor 2020

Aegon Asset Management roept samen met 15 andere grote investeerders en verzekeraars de G20 op om subsidies op fossiele brandstoffen te beëindigen. Gezamenlijk beheren de bedrijven meer dan 2.8 biljoen dollar (2.800.000.000.000).

Aegon roept samen met haar partnerorganisaties op om een duidelijke deadline te stellen voor het uitfaseren van subsidies en publieke financiering voor fossiele brandstoffen op 16 en 17 februari tijdens de G20 bijeenkomst in Duitsland. Aegon is al langer bezig met klimaatverandering, door te investeringen in groene energie, waaronder wind- en zonne energie projecten. Daaarnaast investeert Aegon sinds vorig jaar niet langer niet in kolenmijnen. Marc van Weede, Hoofd strategie en duurzaamheid Aegon N.V.: ‘De gevolgen van klimaatverandering zijn onomkeerbaar. We zijn verheugd dat we met een krachtige coalitie de subsidies voor fossiele brandstoffen bespreekbaar kunnen maken, omdat we geloven dat deze subsidies de overstap naar groene energie vertragen’.

Eerder deze week publiceerde de ‘Global Subsidies Initiative and the Overseas Development Institute’ een rapport waarin zij stellen dat het beeindigen van de subsidies opfossiele brandstoffen hetzelfde effect heeft als het wegnemen van alle emissies veroorzaakt door de luchtvaart. Gezamelijk geven G20 overheden ongeveer 444 miljard dollar per jaar uit aan het ondersteunen van deze vervuilende industrie, ondanks de wens op klimaatverandering tegen te houden. Het opheffen van subsidies zou een besparing in gebruik van fossiele brandstoffen betekenen ter grootte van de olie voorraad van de Verenigde Staten en Noorwegen samen. Shelagh Whitley, hoofd van het Overseas Development Institute’s Climate and Energy onderzoeks programma: ‘Internationale investeerders en verzekeraars geven een duidelijke boodschap af aan overheden: het gebruik van publiek geld voor subsidies aan fossiele brandtoffen is niet alleen slecht voor de planeet, maar ook slecht economisch beleid’.

De Investeerders en verzekeraars zijn; Actiam, Aegon Asset Management, Australian Ethical Investment, Aviva Investors, Bayerische Versorgungskammer, Dana Investment Advisors, EdenTree Investment Management Ltd, Environment Agency Pension Fund, First Affirmative Financial Network, Friends Fiduciary Corporation, Inflection Point Capital Management, KBI Global Investors, La Francaise, Legal and General, Trillium Asset Management LLC, Trilogy Global Advisors LP.

Share Button