Vermogensbeheerder ACTIAM kondigt uitsluiting kolenmijnbouw aan vanaf Spitsbergen

ACTIAM sluit per direct steenkolenmijnbouw uit van al haar beleggingsportefeuilles en indexfondsen. Hiermee geeft de fonds- en vermogensbeheerder verdere invulling aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. ACTIAM stopt – door het verscherpte, verantwoorde beleggingsbeleid – met beleggen in alle bedrijven die voor meer dan 15% van hun omzet halen uit de kolenmijnbouw. Door in gesprek te gaan wil ACTIAM de resterende bedrijven, die nog omzet halen uit kolen, overtuigen om sneller een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke energietransitie.

Spitsbergen

ACTIAM kondigt de uitsluiting van kolen aan vanaf Spitsbergen, waar het aanwezig is voor een werkreis van de Two Degrees-expeditie van poolreizigster Bernice Notenboom. Hans van Houwelingen, CEO van ACTIAM: “Wij zijn hier in de poolcirkel, met andere invloedrijke Nederlandse bedrijven, om het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten. Tegelijkertijd willen we concrete afspraken maken om iets aan dit mondiale probleem te doen en het bedrijfsleven wijzen op de noodzaak van de energietransitie. Door onze verantwoorde beleggingsfocus (ESG) was onze deelname in kolenbedrijven al beperkt. Maar door  de verdergaande uitsluiting van kolenmijnbedrijven willen we ons beleggingsbeleid verder kracht bijzetten en commitment tonen aan het klimaatakkoord van Parijs.”

Noordpool voor het eerst ijsvrij 

Eind 2015 tekenden 195 landen in Parijs het historische klimaatakkoord. De landen spraken af om de gemiddelde temperatuurstijging binnen de 2 graden te houden, om extreme klimaatverandering te voorkomen. Wetenschappers hebben berekend dat we nog maar 10 jaar de tijd hebben om onze CO2-uitstoot terug te dringen om dit doel te halen. Om de urgentie van dit probleem te benadrukken organiseerde poolreizigster Bernice Notenboom dit voorjaar de Two Degrees-expeditie; hiervoor maakte zij  met twee ervaren poolreizigers een 224 km lange skitocht dwars door het hart van de Noordpool, van de 88e naar de 90e breedtegraad. Waarschijnlijk is dit de laatste keer dat een dergelijke skireis mogelijk is, omdat dit gedeelte van de Noordpool dit jaar naar verwachting voor het eerst in 10.000 jaar ijsvrij is.

Two Degrees-expeditie

Van Houwelingen: “Wij steunen de Two Degrees Expeditie omdat we willen laten zien hoe groot en urgent het probleem is. De Noordpool is het boegbeeld van klimaatverandering. Het ijs daar laat al jaren dieptepunten zien en de temperatuur stijgt sneller dan in veel andere gebieden. Dat leidt tot andere weerpatronen en het stijgen van de zeespiegel. Zeker voor een laaggelegen land als Nederland is dat een groot risico. We zullen nu actie moeten ondernemen om de meest extreme effecten te beperken.”

Share Button