CEO’s financiële instellingen pleiten voor ‘duurzame omslag’

Bron
NVB

‘Het akkoord van Parijs spoort ons allen aan om te handelen. Ook onze financiële instellingen onderschrijven deze koers en willen een wezenlijke bijdrage leveren.’ Dat schrijven 13 CEO’s van Nederlandse banken en pensioenfondsen in een verklaring over klimaat en duurzaamheid die vandaag naar de informateur en de fracties in de Tweede Kamer is gestuurd. Deze financiële instellingen pleiten hierin voor ‘effectieve publiek-private samenwerking’.

‘We zijn ervan overtuigd dat we als financiële sector nog extra stappen kunnen zetten, en dat we dat alleen kunnen doen in goede samenwerking met de overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties,’ aldus de verklaring. ‘We beseffen dat stilzitten geen optie is en uiteindelijk kostbaarder. Bovendien biedt deze omslag ook grote kansen op nieuwe welvaart. (…) De transitie naar een klimaatneutrale, circulaire en robuuste economie zet ook velen aan tot actie. Overal bruisen nieuwe ideeën en innovaties.’

Voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken is blij met de verklaring. ‘Deze sluit aan bij het klimaatstatement banken. Daarmee liet de sector in de aanloop naar de top in Parijs zien dat zij zich betrokken voelt bij het klimaatvraagstuk en onderdeel wil zijn van de oplossing, niet van het probleem.’

Lees de volledige verklaring

Ondertekenaars:

Peter Blom, Triodos Bank

Else Bos, PGGM
Kees van Dijkhuizen, ABN AMRO Bank NV
Wiebe Draijer, Rabobank
Carel van Eykelenburg, BNG Bank
Karl Guha, Van Lanschot Kempen
Ralph Hamers, ING
René van de Kieft, MN
Gerard van Olphen, APG Groep
Maurice Oostendorp, de Volksbank NV
Jurgen Rigterink, FMO
Menno Snel, Nederlandse Waterschapsbank NV
Paulus de Wilt, NIBC Bank

Share Button