ABP belegt fors in duurzamer Frans openbaar vervoer

Op 11 juli is er door ABP voor meer dan € 100 miljoen belegd in groene obligaties uitgegeven door de SNCF Réseau, de beheerder van het Franse nationale spoorwegnetwerk. ABP belegde onlangs ook al voor € 15,5 miljoen in groene obligaties van het Parijse openbaar vervoer bedrijf RATP.

Groene obligaties

Door het kopen van een ‘groene obligatie’ geven beleggers een lening waarmee een bedrijf kan investeren in duurzame projecten. Ze worden ook wel ‘green bonds’ genoemd en leveren naast een financieel rendement ook een maatschappelijk rendement op.

Opbrengsten voor verbetering en klimaatdoelstellingen

De opbrengst van de uitgifte van deze obligaties, zo’n € 750 miljoen, zal SNCF Réseau gebruiken voor onderhoud en verbetering van het spoorwegnet en de energie-efficiëntie ervan. Dat wil zeggen dat er niet meer energie wordt gebruikt dan nodig is. Per dag vervoeren 15.000 treinen 5 miljoen passagiers en veel vracht in Frankrijk. Daarmee wordt veel CO2 uitstoot door auto’s, vrachtauto’s en vliegtuigen vermeden. De SNCF moet continue blijven investeren in een veilig en effectief netwerk. Begin juli werd bijvoorbeeld de Hogesnelheidslijn van Parijs naar Bordeaux geopend. Ook zal een deel van de opbrengst gebruikt worden voor investeringen in klimaatdoelstellingen van de Franse overheid en ter bescherming van flora, fauna en natuur.

Bijdragen aan duurzame ontwikkeling

Deze obligaties zijn gecertificeerd door het CBI (Climate Bonds Initiative). Bovendien kwalificeren ze als beleggingen die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Daarmee levert deze belegging een directe bijdrage aan de doelstelling van ABP om in 2020 de beleggingen in duurzame ontwikkeling te hebben verdubbeld naar € 58 miljard.

Share Button