Eneco Burgerparticipatie via crowdfunding slaat flink aan!

Crowdfunder Greencrowd uit Woudenberg is van mening dat Eneco in publieke handen moet blijven om te voorkomen dat verkoop aan een buitenlands energiebedrijf of een investeerder zal leiden tot banenverlies en een remmende werking zal hebben op de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Eneco speelt hier een belangrijke rol in en wij willen dit graag zo houden. Sterker nog: om de klimaatdoelstelling van de BV Nederland te halen, zullen Eneco en de andere energiebedrijven nog flink wat gas, eh duurzame stroom bij moeten geven. Om deze reden wil Greencrowd een coöperatie oprichten van burgers en bedrijven, lokale energie-initiatieven, maatschappelijke organisaties maar ook andere lokale overheden dan degenen die hun aandeel nu willen verkopen. Deze coöperatie koopt dan de aandelen van de verkopende gemeenten en daarmee houden we Eneco in Nederlandse en publieke handen.

Nu nog is Eneco in handen van 53 gemeenten. Sinds Rotterdam, Den Haag, Dordrecht en Leidschendam-Voorburg, samen goed voor ruim zestig procent van de aandelen, hebben aangegeven van hun belang af te willen, lijkt de verkoop een kwestie van tijd.

Op 22 augustus was met deze actie al 9 miljoen euro toegezegd! Het streefbedrag is € 250 miljoen. Om de actie te doen slagen is in eerste instantie een bedrag van 250 miljoen euro nodig om aan tafel te komen, zegt initiafnemer Jan Willem Zwang. “Dit bedrag is bepaald op basis van een inventarisatie van de boeken en gesprekken met banken. “De 250 miljoen wordt gezien als ondergrens. Als we dat bedrag halen, hopen we een serieuze kans te hebben.”

Wil je meer weten en/of meedoen? Kijk dan even op https://greencrowd.nl/project/eneco-burgerparticipatie en meld je aan.

Share Button