Pensioenfondsen investeren in strijd met klimaatdoelen Parijs

Zelfs de meest duurzame pensioenfondsen van Nederland investeren in strijd met klimaatdoelen Parijs. Dit is de conclusie van het vandaag verschenen Pensioenklimaatlabel. Met klimaatlabel C scoort BPL Pensioen, het pensioenfonds voor de landbouw, het beste van alle Nederlandse pensioenfondsen.

“Onze nieuwe ranking laat een zorgwekkend beeld zien: Nederlandse pensioenfondsen investeren nog fors in de olie- & gasindustrie, en zelfs nog in bedrijven met plannen voor nieuwe kolencentrales.” zegt Liset Meddens, directeur Fossielvrij NL. “Deze investeringen gaan naar het aanboren van nieuwe fossiele voorraden, zoals diepzee-olie voor de kust van Brazilië, nieuwe kolencentrales in Egypte en schaliegas in Zuid-Afrika, terwijl er geen ruimte is voor de extra CO2 uitstoot. Hiermee riskeren we ver boven de 2°C mondiale opwarming uit te komen en zetten we de leefbaarheid van de aarde op het spel.”

Het Pensioenklimaatlabel laat zien in hoeverre de pensioenfondsen hun investeringen met maatschappelijk geld in lijn hebben gebracht met de klimaatdoelen uit het Parijs-akkoord. Fossielvrij NL hoopt dat de fondsen met deze nieuwe ranking gestimuleerd worden om hun beleid in lijn te brengen met dit akkoord. De fondsen beheren in totaal ruim € 1.300 miljard (twee keer het BNP) vermogen van haar deelnemers. De keuzes die de fondsen maken hebben invloed of de doelstellingen van Parijs gehaald worden, of niet.

Op basis van de analyse van beleggingen krijgt geen enkel pensioenfonds een A- of B-label. Met label C is het best scorende pensioenfonds BPL Pensioen: het heeft binnen een jaar haar investeringen in kolenbedrijven fors afgebouwd. Fossielvrij NL waardeert de snelle implementatie van hun beleid, BPL is het enige pensioenfonds dat ook een afname laat zien van de investeringen in olie en gasbedrijven. De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, die voor overheid en onderwijs (ABP) en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), scoren beiden niet hoger dan een D-label. PME krijgt een D-label, maar zou snel kunnen stijgen als het ingezet beleid zal implementeren. Nagenoeg alle andere Nederlandse pensioenfondsen, 162 in getal, hebben zich geschaard achter een sectorbrede reactie en geven geen inzicht in hun investeringen. Deze fondsen zijn bestempeld  als ‘niet transparant’.

“Het feit dat mijn pensioenfonds Zorg & Welzijn – die duurzaamheid hoog in het vaandel lijkt te hebben staan – nog steeds € 470 miljoen investeert in bedrijven die anno 2017 bezig zijn met het bouwen van nieuwe kolencentrales is simpelweg onacceptabel” zegt pensioendeelnemer Josee van der Veer. “Als verpleegkundige werk ik iedere dag aan het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van mensen, terwijl mijn pensioenfonds tegelijkertijd dagelijks bijdraagt aan het vernietigen van het welzijn van de aarde.”

Het Pensioenklimaatlabel wordt vanavond gepresenteerd bij de bijeenkomst “Mijn pensioenfonds en de klimaatcrisis” in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Tijdens deze avond, onder leiding van RTL-Z journalist Frederieke Hegger, kunnen pensioenspaarders in gesprek gaan met pensioenbestuurders over hun beleid; en met internationale gasten over de impact klimaatverandering op hun land. De bijeenkomst vindt plaats aan de vooravond van de VN Klimaattop COP23 in Bonn, die aanstaande maandag begint.

 

Share Button