De fiscale voordelen van groen beleggen

Beleggen in een groenfonds levert een lagere vergoeding op van de bank, maar zorgt wel voor belastingvoordeel. Zo hebben ondernemers recht op belastingkorting en is goedkoper geld lenen een mogelijkheid. Dit zijn de fiscale voordelen van groen beleggen.

Bij banken zoals ING en Rabobank kan – op papier – groen worden gespaard. De banken vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, wat betekent dat spaargeld tot € 100.000 is gegarandeerd. Wanneer bij deze banken een (groen)spaarrekening of deposito wordt geopend, geldt voor beide een garantie tot € 100.000 en is het spaargeld tot € 200.000 gegarandeerd.

Vermogensrendementsheffing

Met het geld dat wordt geïnvesteerd in een groenfonds krijgen groenprojecten, zoals duurzame gebouwen, biologische landbouwbedrijven, natuurontwikkelingsprojecten en duurzame energieprojecten een lagere rente. Bij sparen in een groenfonds krijgen ondernemers belastingkorting. Deze korting wordt de korting voor maatschappelijke beleggingen genoemd. Bij groene beleggingen geldt een vrijstelling, wat ervoor zorgt dat er alleen belasting betaald hoeft te worden als de belegging hoger is dan een bepaald bedrag. In 2017 mag tot € 57.385 groen worden gespaard. Over dat hele bedrag hoeft geen vermogensrendementsheffing betaald te worden. Daarnaast krijgen ondernemers ook nog eens korting op de inkomstenbelasting. Met een fiscale partner mag tot € 114.770 gespaard worden.

Over het gespaarde bedrag in een groenfonds hoeft geen belasting in box 3 (1,2%) betaald te worden en krijgen ondernemers in box 1 een belastingkorting, die is 0,7%.

Banken die een groenfonds hebben, financieren alleen projecten die een groenverklaring hebben. Wanneer een ondernemer een groenverklaring heeft, kan hij goedkoper geld lenen. Zo’n verklaring kan verkregen worden bij een bank, de bank vraagt vervolgens een groenverklaring aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Extra heffingskorting
Naast de vrijstelling van belasting tot € 57.385 is er ook het recht op extra heffingskorting, die is 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar de ondernemer recht op heeft. De vrijstelling geldt naast het normale heffingsvrij vermogen, maar telt wel mee bij de vermogenstoets voor toeslagen en het kindgebonden budget. Sociaal-ethische en cultuurfondsen bieden geen belastingvoordeel meer. Houd wel in gedachten dat de overheid bepaalt welke fiscale voordelen er zijn en dat deze kunnen veranderen.

Spaarrentes
Nu de spaarrentes historisch laag zijn, overwegen steeds meer mensen te gaan beleggen. In 2009 was de spaarrente nog 4,4%, nu is deze nog maar 0,2%. Sparen levert weinig op: Triodos verlaagde begin dit jaar als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. De spaarrente blijft dalen en het einde is nog niet in zicht. In plaats van een financieel rendement gaan steeds meer mensen voor een sociaal rendement, zoals duurzaam beleggen.

Groen of duurzaam beleggen kan wat duurder zijn dan gewoon beleggen, omdat duurzame beleggingsfondsen klein of complex te beheren zijn. Bij Triodos en ASN kost het jaarlijks ongeveer 0,6% tot 1,0% procent van het belegde bedrag. Bij Rabobank en het NN-fonds is dit ongeveer hetzelfde. Het maakt ook uit waar je een fonds aankoopt. Bij het Triodos Groenfonds kunnen ondernemers meteen via de bank een beleggingsrekening openen, maar via een broker zoals DeGiro, LYNX of Binck kan het goedkoper zijn.

Share Button