BNP Paribas stopt met financieren tabaksindustrie

De Franse bank BNP Paribas stopt met investeren en het adviseren van bedrijven die actief zijn in de tabaksindustrie. De bank neemt vanwege de gezondheidsrisico’s die kleven aan roken afstand van die sector.

De bank heeft nog een aantal lopende contracten met partijen in de tabaksector. Het zal voldoen aan zijn contractuele verplichtingen, maar geleidelijk wordt de geldkraan naar de industrie dichtgedraaid.

BNP Paribas is niet de eerste partij die een dergelijke stap zet. Onder meer de Nederlandse branchegenoot ABN AMRO kondigde een soortgelijke stap eerder aan. Ook verzekeraar AXA trekt zijn handen af van de tabaksector.

Bank of New Zealand ging eerder nog een stap verder en stopt naast tabak ook met investeringen aan de wapenindustrie en in nucleaire activiteiten. Eerder beloofde BNP Paribas overigens al geen geld meer te steken in schalie- en teerzandprojecten vanwege de schadelijke gevolgen voor het milieu.

The WHO has called on the international community regarding the effects of tobacco in terms of health. We have reaffirmed our ambition to finance the economic development while having a positive impact on all our stakeholders, contributing to build a better future.” said Jean-Laurent Bonnafé, Director and Chief Executive Officer, BNP Paribas.

We are delighted by BNP Paribas’ announcement, and we call on all leaders in the finance sector to stand alongside BNP Paribas in solidarity with health and government sectors across the globe.”, said Dr. Bronwyn King, CEO, Tobacco Free Portfolios.

Share Button