Veel duurzame projecten in Crowdfunding Top 100 2017

De Breed & Partners heeft de Top 100 van meest succesvolle crowdfundingprojecten in 2017 opgesteld. Evenals vorig jaar prijken weer veel duurzame projecten op deze lijst. Zo is de ontwikkeling van een innovatieve elektrische scooter van Bolt Mobility zelfs de koploper die via Seedrs € 3,2 miljoen wist te funden.


De projecten in de Top 100 hebben samen dit jaar ruim € 61 miljoen opgehaald. Crowdfunding in Nederland is dan ook nog steeds bezig aan een opmars, maar er zijn ook veel uitdagingen. “In 2016 werd er voor € 150 miljoen gecrowdfund in Nederland en het lijkt erop dat die teller aan het einde van dit jaar naar € 175 miljoen gaat. Dat is een stijging van ruim 15%”, aldus Bart Ruitenbeek van Fundwijzer.

Vastgoed en duurzame projecten zijn populair

Opvallend aan de lijst is de hoeveelheid duurzame en innovatieve projecten. De Top 100 bestaat voor een kwart uit projecten met een duurzame insteek, zoals zonnepanelen en elektrische vervoersmiddelen. “MKB Nederland is heel sterk bezig om bestaande producten slimmer te maken waardoor ze sustainable worden, zowel in gebruik als ook voor milieu”, aldus Corné van Gool, partner bij DB&P.

Een andere trend is een toename van het aantal vastgoedprojecten. “Het wordt steeds lastiger om de financiering voor commercieel vastgoed bij banken rond te krijgen. Samenwerking met een crowdfundplatform biedt uitkomst”, aldus Jeroen ter Huurne, Algemeen Directeur van Collin Crowdfund.

Feiten en cijfers

  • De meest voorkomende platforms in de Top 100 zijn Collin Crowdfund (27 keer), Geld voor Elkaar (16 keer) en Duurzaam Investeren (12 keer)
  • De projecten van Collin Crowdfund in de Top 100 zijn samen goed voor €15 miljoen
  • Er staan in totaal 18 verschillende platforms in de Top 100
  • In 2015 ging de eerste plaats ook al naar een elektrische scooter
  • In 80 gevallen is er sprake van crowdfunding op basis van een lening

Het is de derde keer dat de Crowdfunding Top 100 is gepubliceerd. In 2016 won het opblaasbare luchtbed Kaisr via Indiegogo (€ 3,9 miljoen). In 2015 won de elektrische scooter AppScooter via Leapfunder (€ 1,1 miljoen).

Duurzame projecten

Andere voorbeelden van duurzame projecten in de top 100 zijn: Platowood (leverancier van duurzaam, vormvast en verwerkbaar hout) op plaats 8, Solease (bouw en exploitatie van zonnestroomsystemen) op plaatsen 13 en 14 en Solarus  (ontwikkeling van een hybride zonnecollector) op plaats 20.

Bekijk de volledige top 100

Share Button