Verantwoorde Index Aandelenfondsen ACTIAM breken door de 5 miljard

Direct na de jaarwisseling zijn de ‘ACTIAM Responsible Index Funds Equity’ de grens van 5 miljard euro gepasseerd. Een mooi succes zo vroeg in 2018 na de ook al zeer succesvolle jaren 2016 en 2017. Met name de retail fondsen groeiden hard door en kenden in 2017 een toename van ruim 50%, waarmee de retail klanten nu ruim een derde van de assets voor hun rekening nemen.

“Dit succes is toe te schrijven aan de combinatie van enerzijds actief verantwoord beleggen en anderzijds indexbeleggen tegen lage kosten. Daarnaast zorgt de Nederlandse structuur van de fondsen voor minimalisatie van de dividendbelasting en daarmee voor extra rendement”, aldus Bart Mantje, hoofd Wholesale Clients.

In 2008 lanceerde ACTIAM het eerste institutionele verantwoorde index aandelenfonds, de Europese variant. In 2009 volgden Noord-Amerika en Pacific, waarmee de werelddekking voor ‘developed markets’ een feit was. Het openstellen van de fondsen voor klanten van Reaal, Zwitserleven en SNS Bank in 2013 was het startsignaal voor de eerste groeispurt. De lancering van de retail fondsen in 2015 leidde tot de tweede groeispurt. De introductie van de Emerging Markets fondsen in 2016 en 2017 moet zorgen voor een verdere groei richting de 6 miljard euro, aldus Mantje.

Share Button