Milieudefensie: ‘Nederlandse banken financieren landroof en ontbossing’

ABN AMRO, ING en Rabobank steken al jaren lang geld van hun klanten in bedrijven die het regenwoud kappen, het land stelen van de lokale bevolking en mensenrechten schenden in Azië en Afrika. Dit blijkt uit twee nieuwe rapporten van Milieudefensie. De drie banken beloven al jaren dat ze de problemen gaan oplossen, maar tot nu toe is daar niks van terecht gekomen. Milieudefensie roept daarom de banken op om hun geld terug te trekken uit de industriële palmolie-sector.

“Met de financiering van palmoliebedrijven staan deze banken aan de basis van ernstige mensenrechtenschendingen. Duizenden mensen verloren hun huis, de lokale bevolking werd geintimideerd of gevangen gezet en grote stukken bos zijn kaalgekapt of platgebrand.” zegt Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie. Milieudefensie roept klanten op mee te doen aan onze ansichtkaarten actie. Samen roepen we de drie banken op zich terug te trekken uit de industriële palmoliesector.

Zwartboek: ruim honderd schandalen

Milieudefensie zette ruim honderd schandalen van bedrijven waar de banken bij betrokken zijn (of zijn geweest) op een rij in het zwartboek Draw the Line. Met dit rapport brengen we daarmee voor het eerst de enorme omvang van foute palmolie in beeld; maar liefst 118 schandalen van 14 palmoliebedrijven in 9 landen komen langs. Eerst speelden de problemen alleen in Azië, maar door de grote vraag breiden palmoliebedrijven nu uit ook naar Zuid-Amerika en Afrika.

Liberia: land afstaan onder bedreiging geweren

Milieudefensie onderzocht ook de palmoliesector én de betrokkenheid van Nederlandse banken in Liberia. Dat deed zij samen met zusterorganisatie Sustainable Development Institute (Friends of the Earth Liberia); het resultaat is terug te vinden in het rapport High Risk in the Rainforest. De ABN AMRO en Rabobank blijken onderdelen te financieren van Golden Agri-Resources, een Aziatisch palmoliebedrijf dat nu met investeringen in Golden Veroleum Liberia (GVL) uitbreidt naar Afrika. De onderzoekers stuitten op schokkende verhalen. In Liberia blijkt dat GVL het land met dwang afpakt van de lokale bevolking.

Banken weten al ruim twintig jaar beter

Milieudefensie spreekt banken al sinds 2001 aan op de misstanden in de palmoliesector. De drie banken weigeren echter de structurele problemen in deze schandaalsector onder ogen te zien. Rolf Schipper: “Banken weten al ruim twintig jaar wat er aan de hand is. Tóch blijven ze geld steken in deze dubieuze bedrijven.”

Share Button