“Gemeenten moeten de regie nemen bij financiering woningverduurzaming”

In een opinie-artikel in Financieel Dagblad pleiten John Nederstigt (wethouder Haarlemmermeer) en Thomas Rau, (ondernemer en architect) voor een actieve rol van gemeenten bij de financiering van de verduurzaming van woningen. Hun voorstel is dat een woningeigenaar die wil verduurzamen, het blote eigendom van zijn grond tijdelijk overdraagt aan de gemeente. De eigenaar krijgt daarvoor exact het bedrag dat hij nodig heeft om zijn woning te verduurzamen, gemiddeld zo’n €30.000. De woning wordt verduurzaamd, en dus verbeterd, en stijgt meteen in waarde. Daarnaast zakt de energierekening met zo’n 80%. De eigenaar betaalt vervolgens maandelijks een gering bedrag aan de gemeente — een canon van zo’n 1% per jaar, aangepast aan de inflatie.

Het verduurzamen kan in feite zonder kosten voor de eigenaar worden uitgevoerd, de energierekening gaat immers 80% omlaag. Met het bespaarde bedrag kan de bewoner het blote eigendom van de grond terugkopen. Hieraan zijn geen beperkingen verbonden. Het kan op ieder moment zonder boetes.

Lees het volledige artikel (alleen voor abonnees FD)

Share Button