De deuren van de ABN AMRO Groenbank gaan weer open

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om duurzame projecten te financieren via de ABN AMRO Groenbank. De Groenbank financiert deze projecten gebaseerd op de Groenregeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De heropening van de Groenbank past binnen de strategie van de bank om de transitie naar een duurzame maatschappij te ondersteunen.

ABN AMRO volgde – door de fiscale wijzigingen – tussen 2010 en 2018 een afbouwscenario met de Groenbank deze periode is ABN AMRO wel doorgegaan met duurzame financieringen, bijvoorbeeld door het 100% financieren van investeringen voor verduurzaming van gebouwen van zakelijke klanten en door het uitgeven van green bonds. Inmiddels is de markt aangetrokken en gaan de deuren van de Groenbank weer open.

Volgens Krista Overwater, manager Groenbank, zitten er al veel groene projecten in de pijplijn. “ABN AMRO ondersteunt bedrijven die de stap naar een duurzaam businessmodel maken met nieuwe financieringsmodellen. ABN AMRO streeft naar een lange termijn waardecreatie voor al haar stakeholders en duurzaamheid is een integraal onderdeel van de strategie. De focusgebieden van ABN AMRO zijn Circulaire Economie, Klimaatverandering, Mensenrechten en Sociaal Ondernemerschap. In 2020 willen we, verspreid over alle sectoren en vanuit minimaal 100 deals, één miljard euro aan circulaire bedrijfsmiddelen financieren, waarmee gezamenlijk minimaal één miljoen ton CO2-uitstoot wordt bespaard. De Groenbank draagt hier positief aan bij, omdat naast het behalen van milieuwinst de Groenregeling naar technologische vernieuwing en marktintroductie van vernieuwende ideeën streeft. We zien daarnaast dat spaarders echt een intrinsieke motivatie hebben om groen te sparen. We verwachten dit jaar dan ook tientallen miljoenen euro op te halen.”

Geïnteresseerden spaarders kunnen vanaf de tweede helft oktober via Moneyou – dochteronderneming van ABN AMRO – groensparen bij de Groenbank voor een Groen Deposito. Een Groen Deposito heeft een vaste rente van 0% en een vaste looptijd van een jaar. Spaarders krijgen door de Groenregeling belastingvoordeel.

De Groenbank is een 100% dochter van ABN AMRO.

Share Button