Milieudefensie: ‘Nederlandse banken laten consumenten onbewust beleggen in foute palmoliebedrijven’

Particuliere beleggers steken al jaren onbewust en ongewild geld in de kap van het regenwoud. Door te beleggen in fondsen, aangeboden door ABN AMRO, ING en Rabobank, vullen ze de kas van foute palmoliebedrijven, zonder dat ze daarvan door hun bank op de hoogte worden gesteld. De drie banken bieden samen 158 fondsen aan met aandelen in palmoliebedrijven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van SOMO in opdracht van Milieudefensie. Het tv-programma Kassa maakte zaterdagavond de resultaten bekend.

ABN AMRO biedt 56 fondsen aan met palmoliebedrijven, Rabobank 61, en ING is koploper met 85 fondsen. In die fondsen zitten tientallen palmoliebedrijven. Een aantal fondsen kreeg zelfs het stempel ‘duurzaam’. In die fondsen zitten bedrijven die bij lange na niet aan het eigen duurzaamheidsbeleid van de banken voldoen.

Milieudefensie is geschrokken van de resultaten. Rolf Schipper, campagneleider Bossen: “De duurzaamheidspraatjes van de grote banken blijken in de praktijk geen stuiver waard. Winst blijkt het enige criterium. Het is ronduit schandalig dat ING, ABN AMRO en Rabobank de meest foute palmoliebedrijven, waar ze zelf niet eens hun geld aan durven uitlenen, als aantrekkelijk aandelenpakket voorschotelen aan nietsvermoedende Nederlanders. Deze klanten zijn hierdoor, zonder dat ze het weten, medeplichtig aan landroof en de verwoesting van het laatste regenwoud.”

Milieudefensie wil dat de overheid deze wildgroei aan duurzame claims en foute investeringen aan banden legt. Schipper: “Met bindende regelgeving kan de regering, samen met de EU, zorgen dat banken verplicht openheid geven over de duurzaamheid van leningen en beleggingen. Uiteindelijk moet in de wet geregeld worden dat ons geld alleen terecht mag komen bij bedrijven en projecten die bijdragen aan een betere wereld voor mens, dier en milieu.”

Aegon Nederland besloot eerder deze maand al haar geld uit de palmolie-industrie terug te trekken. Milieudefensie roept de banken op dit voorbeeld te volgen en alle banden met de palmoliesector te verbreken. Palmolieproducenten verwoesten op grote schaal het regenwoud en vernietigen flora en fauna. De multinationals verjagen de lokale bevolking van hun land. Milieudefensie bezocht recentelijk het dorp Pungkat in Indonesië, waar een palmoliebedrijf het regenwoud met de grond gelijk maakt, en zo de lokale bevolking berooft van hun drinkwater, landbouwgrond en inkomstenbronnen. Het palmoliebedrijf PT SAL is nauw verbonden met First Resources, een van de bedrijven uit de fondsen die door alle drie de grote banken worden aangeboden.

Via www.trekdegrens.nl hebben Nederlanders al ruim 60.000 kaartjes verstuurd om de banken op te roepen zich uit de palmolie-industrie terug te trekken.

Share Button