Duurzame fondsen in waarde aandelen zijn zeldzaam

Fondsen die in waarde aandelen beleggen waarbij duurzaamheid in acht wordt genomen, blijken een schaars goed. Nadat groei aandelen jarenlang beter hebben gepresteerd dan waarde aandelen, gaan steeds meer geluiden op dat een rotatie naar waarde aandelen op handen is. Voor duurzame beleggers werpt dit een probleem op, want hoe krijgen zij meer blootstelling aan duurzame waarde aandelen? Een aantal suggesties.

Duurzaam beleggen lijkt met name het terrein te zijn voor beleggers die zich op groei aandelen richten. Of wellicht een gemengd profiel hebben, maar het is zeker niet het aandachtsgebied van waarde beleggers. Kijken we bijvoorbeeld naar de drie Morningstar categorieën voor Europese large-cap aandelen (Aandelen Europa Large-Cap Waarde, Aandelen Europa Large-Cap Gemengd en Aandelen Europa Large-Cap Groei), dan wordt dit beeld duidelijk geïllustreerd.

Het aantal fondsen binnen de categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd is met 733 veruit het grootst. Daarvan worden 89 fondsen beheerd volgens een mandaat waarbij duurzaamheid een rol speelt, oftewel 12% van de fondsen in de categorie. Voor de categorie Aandelen Europa Large-Cap Groei is het totaal aantal fondsen een stuk lager, namelijk 81. Van die fondsen hebben er 14 een duurzaam mandaat (17%). De categorie Aandelen Europa Large-Cap Waarde herbergt in totaal 115 fondsen, echter slechts 2 daarvan oftewel minder dan 2% is aangemerkt als duurzaam fonds.

Lees het volledige artikel

Share Button