ABP steekt half miljard in groene hypotheken van Vista

Pensioenfonds ABP investeert de komende jaren ruim 500 miljoen euro in duurzame hypotheken van Vista Hypotheken. Klanten die kiezen voor deze hypotheken krijgen een korting op hun hypotheekrente, indien de gefinancierde woning energielabel A heeft of dat na verbouwing krijgt. Hiermee dragen beide partijen bij aan de verdere verduurzaming van de huizenmarkt.

Klanten ontvangen bij Vista Hypotheken een energielabel-A korting bij het afsluiten van een hypotheek voor een energiezuinige woning. Daarnaast geeft Vista als enige Nederlandse regiepartij vanaf 1 april 2019 deze korting ook zodra klanten gedurende de looptijd van hun hypotheek hun woning verduurzamen en op een energielabel-A uitkomen. Via partner GreenHome krijgen Vistaklanten op een laagdrempelige manier inzicht in welke energiebesparende maatregelen ze kunnen nemen om hun woning te verduurzamen.

ABP investeert via haar pensioenbelegger APG de komende jaren in totaal 800 miljoen euro in hypotheken van Vista Hypotheken. Daarvan is ruim 500 miljoen bestemd voor duurzame hypotheken. ABP belegt wereldwijd circa 19 miljard euro

in hypotheken. Daarvan wordt circa 4 miljard in Nederland belegd. Met de investering in Vista Hypotheken zet ABP stappen om haar hypotheekportefeuille meer groen te maken. Deze belegging draagt ook bij aan het streven van ABP om in 2020 58 miljard euro in de duurzame ontwikkelingsdoelen te hebben geïnvesteerd.

Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP: ‘De investering in Vista Hypotheken van Rabobank is voor ABP een mooie kans om onze hypotheekportefeuille uit te breiden en te vergroenen. Bovendien dragen we bij aan verduurzaming van woningen in Nederland. Zo kan het premiegeld van onze deelnemers goed rendement opleveren en tegelijkertijd positief bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling in Nederland.’

Hikmet Sevdican, directeur van Vista: ‘Het aanbod van een duurzaamheidskorting maakt Vista niet alleen onderscheidend voor hypotheekklanten, maar zeker ook voor institutionele investeerders. Wij zien dat zij op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden waarin naast rendement ook duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Dat zien we nu bevestigd in de investering van ABP, waar we trots op zijn.’

Share Button